Gå til indhold

Læger om ”pinligt tynd” forebyggelsesaftale: Politikerne stikker hovedet i busken og forsømmer muligheden for at beskytte børn og unge

Nyhed Lægeforeningen

Et flertal af Folketingets partier har netop præsenteret en ny forebyggelsesaftale, som skulle beskytte børn og unge mod tobak, alkohol og nikotin. Men på de to vigtigste punkter, tobak og alkohol, er det en pinligt tynd kop te, politikerne er blevet enige om. Sådan lyder reaktionen fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.

”Det er under al kritik, at man ikke bruger de mest effektive værktøjer til at skærme børn og unge mod tobakkens og alkoholens skadevirkninger. Vi har klart sagt, at priserne på en pakke cigaretter skal op på 100 kroner, og at der skal være en 18-årsgrænse for køb af al alkohol plus markant højere priser. Men det er der intet af i aftalen. Kun forskellige symbolske tiltag med begrænset effekt. Den her aftale lever ikke op til dens eget formål om at beskytte børn og unge,” siger Camilla Rathcke.

Hun understreger, at tobak og alkohol er de største faktorer i forhold til at skabe sygdom, hvilket de 15.920 årlige tobaksrelaterede dødsfald og 2.465 alkoholrelaterede dødsfald med tydelighed viser. Det er dermed også de faktorer, som skaber mest pres på sundhedsvæsenet i form af indlæggelser og andet, som kunne være forebygget, hvis Folketinget ellers ville. 

Det er endnu mere uforståeligt, når vi fra regeringens side hører om arbejdskraft som ’dyrebar valuta’, hvad enten i samfundet bredt set eller i sundhedsvæsenet. Fra politisk side burde man have benyttet muligheden for at tage større livtag med netop tobak og alkohol, som skaber så meget sygdom – og så mange opgaver. På den måde ville man have værnet om både sundhedsvæsenet og de mennesker, som skulle levere den omtalte arbejdskraft, understreger Camilla Rathcke.

”Regeringen og Folketinget misser en gylden mulighed for at beskytte børn og unge på den korte bane og for at aflaste sundhedsvæsenet på længere sigt. Det er et tyndt resultat.,” siger Lægeforeningens formand.

Når det kommer til nikotin, kvitterer Camilla Rathcke for, at man politisk tager problemet alvorligt med blandt andet højere afgifter.

”Nikotinprodukter er skadelige og afhængighedsskabende. Dem skal vi som samfund beskytte vores børn og unge imod. Aftalen tager gode skridt i den retning, men også hér tøver man og når ikke i mål overfor fx mentolsmagsstoffer, som er en af de smage, de unge benytter mest,” siger Lægeforeningens formand.