Gå til indhold

Derfor er lægevagtsaftalen i Region Nordjylland en rigtig god beslutning

Nyhed PLO

Debat: Der skal ikke længere være lægevagtskonsultationer i Farsø, Skagen og Brovst. Det er stort set det eneste budskab, der er nået igennem fra den nye aftale om lægevagten i Region Nordjylland, der blev underskrevet af begge parter den 29. januar. Det er fuldt ud forståeligt, at borgere og lokalpolitikere reagerer kraftigt, når afstanden til lægevagten bliver længere, som det nu er tilfældet for en del borgere i regionen. Ingen kan benægte, at den del af aftalen gør det mere besværligt for en del borgere, hvis de skal ses af lægevagten uden for den praktiserende læges normale åbningstid.

Af Christian Freitag, formand Praktiserende Lægers Organisation (PLO)


Inden man dog helt dømmer den nye aftale, vil jeg bede om, at man dels vurderer, hvad der var sket, hvis man IKKE havde lavet en aftale, og dels ser, hvad den 27 sider lange aftale egentlig indeholder derudover.


Igennem de seneste ti år er antallet af praktiserende læger i Region Nordjylland faldet – år efter år. I 2010 var der 352 praktiserende læger i Region Nordjylland. I 2020 er der 285. Altså et fald på 67 læger.


De praktiserende læger dækker deres egen klinik alle hverdage fra 08.00 – 16.00, plus en ugentlig eftermiddags-/aften-konsultation. Ved siden af dette er de kollektivt forpligtet til at forsyne alle borgere med adgang til lægevagten på hverdage mellem 16.00 – 08.00, i alle weekender og på alle helligdage – året rundt – hele døgnet.


Udfordringen de sidste ti år har indlysende medført, at vagtbelastningen for den enkelte læge gradvist er steget. De senere år er der tilmed læger, der er stoppet før tid – fordi arbejdsbelastningen er blevet for hård. Dermed har vi skabt en ond cirkel, der ikke kun forringer lægevagten, men også medfører endnu færre praktiserende læger i Region Nordjylland.


Når politikerne og vi læger kan se dette foran sig, så vil jeg mene, vi har et ansvar for at handle og vise rettidig omhu.


Alle politikere, der står bag denne aftale, har naturligvis været helt bevidste om, at man ikke bliver populær, når man lukker en lokal lægevagtskonsultation. Alle ved, at afstanden til lægen naturligvis betyder noget for borgerne.


Netop derfor bør alle kritikere interessere sig lidt for, hvorfor aftalen er indgået, når nu det bestemt ikke handler om at ”fiske stemmer” i bestemte lokalområder.


Perspektivet i denne aftale er flere:


  • Den skal sørge for at borgerne får en ordentlig behandling alle steder i regionen, når de en sjælden gang har behov for lægevagtens hjælp.

  • Den skal sørge for, at vi udnytter sundhedspersonalets færdigheder. Det er ikke alt, der kræver en praktiserende læge – heller ikke i lægevagten.

  • Den skal sørge for, at lægevagten hænger bedre sammen med sygehusenes akutmodtagelser.

  • Den skal sørge for at vi, allerede på kort sigt, bryder den onde cirkel, så vi fremover får flere og ikke færre praktiserende læger til hele Region Nordjylland.

Jeg er ikke i tvivl om effekten af denne aftale: Det bliver nu mere attraktivt at nedsætte sig som praktiserende læge i Region Nordjylland. De unge læger, der er på vej, er ikke interesseret i en 55 timers arbejdsuge. Regionens vagtaftale vil uden tvivl gøre det lettere at tiltrække nye praktiserende læger. Læger, som borgerne i Nordjylland vil få gavn af i ti, 20 og 30 år fremover.


Nu lukker regionen og de praktiserende læger de tre mindste konsultationssteder i regionen. Den del af talen vil, helt berettiget, møde kritik, men konsekvensen af aftalen bliver også, at flere læger vil finde det attraktivt at nedsætte sig i regionen.


Personligt efterspørger jeg ofte noget mod og en langsigtet plan fra vores politikere. I stedet for kun at se på antallet af konsultationssteder så synes jeg, at regionens politikere her fortjener ros for netop at se fem og ti år ud i fremtiden - og ikke kun frem til næste valgperiode.


Det håber jeg, at alle borgere vil tage i betragtning, når nu ærgrelsen over de lukkede konsultationssteder har lagt sig.
 



Ovenstående indlæg blev bragt d. 3. februar 2020 i Nordjyske Stiftstidende