Gå til indhold

Fremtidens lægelige ledere: Ledelse af forandringer - konference i København

Kursus Overlægeforeningen

At stå i spidsen for forandringer, er en stor del af lægers ledelsesopgave. Det handler både om at træffe valg om prioriteringer og omstruktureringer, men i lige så høj grad, hvordan de forankres bedst i både organisationen og hos medarbejderne. Derudover er lægelige ledere involverede i digitale forandringer, som både udgør en ny ressource for organisationerne og det lægefaglige arbejde, men som også kan skabe en række udfordringer.  

2024 er også året, hvor Sundhedsstrukturkommissionen kommer med en række anbefalinger til en ny og mere bæredygtig struktur i sundhedsvæsenet. Dette kommer naturligt til at betyde endnu flere forandringer både på overordnede strukturer og på lokalt niveau.

Overlægeforeningens ledelsesdag tager udgangspunkt i, hvordan du som lægelig leder kan agere i de mange forandringer, og handle i den kompleksitet, som forandringer ofte udgør. Med inspiration fra en række oplæg, kommer du til at arbejde med din egen lederrolle i samarbejde med dine kollegaer.

Målgruppe
Konferencen er for ledende overlæger og cheflæger og er uden gebyr for foreningens medlemmer. Hvis der er flere tilmeldte end pladser, udvælges deltagerne ud fra et princip om en bred repræsentation fra alle ledelseslag, specialer og regioner. 

Derfor er din tilmelding en tilkendegivelse om, at du ønsker at deltage, og du vil i slutningen af juni få endelig besked, om du er optaget på konferencen.  

I løbet af dagen vil du arbejde med din egen lederrolle både i interaktion med dine kollegaer, oplægsholderne og gennem dine egne intentioner med og refleksioner over dagen.  

Du kan møde følgende oplægsholdere på dagen:
(yderligere oplægsholdere kan tilføjes)

Velkomst og formål med dagen v/Susanne Wammen, formand for Overlægeforeningen

Præsentation af programmet for dagen og velkommen ved bordene v/Anne Weber Carlsen, cand.mag., journalist, facilitator, ledelses- og organisationsudviklingskonsulent og stifter af Human By Nature.

Hvordan styrker vi psykologisk tryghed under forandringer? v/Mille Mortensen

  • Forskning viser, at psykologisk tryghed på arbejdspladsen er med til at øge trivsel, produktivitet, kvalitet, innovation og læring i arbejdet. Forandring kræver læring og netop derfor er psykologisk tryghed vigtigt i forandringsarbejde. Dette oplæg fokuserer på, hvordan lægelige ledere strategisk kan understøtte arbejdet med at opbygge og styrke psykologisk tryghed på arbejdspladsen, som et afgørende vigtigt fundament for at lykkes med organisatoriske forandringer.
  • Mille Mortensen har fungeret som forsker på Psykologisk Institut, KU i 10 år og arbejder i dag som selvstændig ledelses- og organisationsudviklingskonsulent. Mille har, under sin ansættelse på KU lavet forskningsprojekt på Rigshospitalet bl.a. med fokus på psykologisk tryg arbejdspladskultur. Du kan læse mere om Mille på www.millemortensen.dk, hvor du også kan finde nogle af hendes videnskabelige artikler om emnet.

Ledelsesakrobatik for begyndere: Kan du jonglere med ledelsens krav og medarbejdernes forventninger uden at tabe boldene? v/Cæcilie Trier Sønderskov

  • Hvilke udfordringer er der i ledelse af forandringer i et evigt foranderligt sundhedsvæsen? Politikere, ledelse, medarbejdere og patienter vil ofte ikke (helt) det samme – eller i samme tempo. Hvordan navigerer vi som lægelige ledere i det krydspres? Hvad møder man som lægelig leder og hvordan kan man arbejde med kompleksiteten i forandringer? Er der plads til at tage fejl? Hvad gør man så?Om hvordan man ofte snubler, falder, rejser sig og lærer af det - måske.
  • Cæcilie Trier Sønderskov er Cheflæge, ph.d., Børne- og Ungeafdelingen, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Hvorfor er digitale forandringer en af vor tids største ledelsesmæssige udfordringer? v/Mikkel Flyverbom

  • Vi lever i en tid hvor den digitale udvikling påvirker de fleste organisationer, og ofte overrasker os som samfund. Også lægelige ledere står midt i en række digitale forandringer. Forandringer som automatisering, digitale platforme og kunstig intelligens udgør både en ny ressource for organisationerne og det lægefaglige arbejde, men de skaber også en række udfordringer. Lægelige ledere deltager med deres ledelsesopgaver i denne kompleksitet, hvor digitaliseringens logikker skaber organisatoriske forandringer, som er andet og mere end teknologiske. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på digitale forandringers ledelses- og samfundsmæssige konsekvenser. Oplæggets nøglebudskaber og pointer handler om at skabe en nuanceret forståelse for vor tids digitale forandringer, at pege på muligheder og udfordringer, og at give deltagerne pejlemærker så de kan navigere som ledere og fagfolk.
  • Mikkel Flyverbom er Professor i kommunikation og digitale transformationer ved Institut for Ledelse, Kommunikation og Samfund på Copenhagen Business School. Mikkel Flyverbom er formand for Regeringens ekspertgruppe om tech-giganter og medlem af DataEtisk Råd samt forfatter til bogen The Digital Prism; Transparency and Managed Visibilities in a Datafied World, der udkom på Cambridge University Press i 2019.

Opsamling og afslutning        

Overlægeforeningen er vært ved konferencen, som er udarbejdet i samarbejde med Lægeforeningen.

Konferencen foregår mandag den 16. september 2024 kl. 10:00 - 16:30 på Charlottehaven, Hjørringgade 12C, 2100 København Ø.