Sygdom og barsel i almen praksis

Hvis du som praktiserende læge bliver syg eller skal på barsel, er det PLO's Administrationsudvalg, der træder til med økonomisk kompensation. PLO har også en række tilbud til medlemmer, der er udbrændte og/eller kriseramte. Det kan du læse om længere nede på denne side. 

Selv om du er selvstændig erhvervsdrivende, har du ret til økonomisk kompensation fra Administrationsudvalget.

Du kan søge Administrationsudvalget om hjælp, hvis:

 • du bliver syg
 • du har ansat en vikar, der bliver syg
 • du har ansat en læge, som bliver syg. Pr. 01.01.2020 gælder det alle ansatte læger under § 19, 20, 21 eller 22, stk. 4 uanset tilhørsforhold, hvis de i deres kontrakt har ret til fuld løn.
 • du eller din ægtefælle bliver gravid  
 • din ansatte læge eller dennes ægtefælle bliver gravid. Pr. 01.01.2020 gælder det alle ansatte læger under § 19, 20, 21 eller 22, stk. 4 uanset tilhørsforhold, hvis de i deres kontrakt har ret til fuld løn.
 • du er vagtlæge og bliver syg

Skulle en af dine nærmeste blive terminalt syg, sikrer Administrationsudvalget desuden, at du kan tage plejeorlov.

Har du brug for kompensation?

Du logger på 'Min side', hvor du skal anmelde og indsende din ansøgning om udbetaling senest d. 5. i måneden efter fraværet har fundet sted. Det er nemt at benytte, men bliver du i tvivl, er der hjælp at hente i vejledninger, regler og hos Administrationsudvalgets sekretariat (tlf: 3544 8390), som altid sidder klar til at hjælpe.

Når Administrationsudvalget har behandlet din ansøgning vil du modtage svar på mail. 

Har du afgivet ophørsmeddelelse over for regionen med forkortet varsel på 1 måned, skal du være opmærksom på, at udbetalingen fra Administrationsudvalget ophører samtidig med datoen for praksisophør.

I denne situation vil du som virksomhedsejer fortsat have en række omkostninger forbundet med praksispersonale m.v. I den forbindelse henvises du til at kontakte PLA.

Bemærk at der kan være krav om dokumentation i forbindelse med ansøgning om refusion. Disse fremgår af § 11 i Regler for udbetaling ved fravær.

Tilbud til udbrændte og/eller kriseramte medlemmer: 

PLO vil meget gerne hjælpe de medlemmer, der er ramt af sygdom eller er i krise. PLO har derfor en række tilbud til læger, som du kan læse mere om nedenfor. Du er meget velkommen til at ringe til Administrationsudvalgets sekretariat på 3544 8390, hvis du har brug for hjælp til at afklare hvilke tilbud, du kan få mest gavn af. 

Tilbud til kriseramte læger

 • Psykologbistand – medlemmer af PLO kan få hjælp hos en erhvervspsykolog, hvis man er presset fx pga.: stor arbejdsbelastning, hårdt psykisk arbejdsmiljø, personalesag, klagesag, arbejdsskade mv. Læs mere om psykologbistand her
 • Coach – medlemmer af PLO kan få et forløb med en coach, der selv er praktiserende læge. Læs mere om coach her

Andre tilbud

 • Socialrådgiver - som medlem af Lægeforeningen kan læger få rådgivning fra en socialrådgiver om personlige, økonomiske og sociale forhold. Susanne Qvistgaard sq@dadl.dk eller 3544 8213 mellem 9-12.30
 • Kollegialt netværk for læger - som medlem af Lægeforeningen kan læger få anonym og gratis rådgivning om stort og småt (arbejde, sygdom, stress, misbrug, klagesager, familie osv.) Find kontakt til den regionale netværksrådgiver her
 • Vikarlisten – hvis du mangler en vikar til at være i praksis, mens du selv er sygemeldt, kan vikarlisten på Ugeskriftet være en hjælp. Find vikarlisten her
 • Mediation - hvis du har en konflikt med din kompagnon, kan PLO hjælpe med en uvildig mediaton. Læs mere om mediation her
 • Klager - hvis du har fået en klagesag, så kan PLO og Lægeforeningen hjælpe dig. Læs mere om hjælp til en klagesag her

Skal du på barsel?