Vigtige begreber som ny læge
A
Yngre Læger anbefaler alle yngre læger, specielt de nyuddannede, at melde sig ind i en a-kasse, hvis de påtænker at gå på barsel.
Er du ikke dagpengeberettiget, kan du risikere, at du ikke får fuld løn under barsel som ansat.
Det er derfor en god ide at overveje medlemskab af en a-kasse i god tid.
Ledighed og a-kasseForkortelse for arbejdsmiljørepræsentant. AMR bliver valgt blandt alle personalegrupper på afdelingen, så det er sandsynligvis ikke en lægekollega, der er din AMR. Spørg på afdelingen, hvem der er din AMR.
Se mere om arbejdsmiljø.
Udover at få underskrevet læringsmålene i din logbog skal du også sørge for, at afdelingen/praksis underskriver en attest for gennemført uddannelseselementer/ansættelse. Det er vigtigt, at du gemmer attestationsdokumenterne gennem hele dit videreuddannelsesforløb, da det er dit bevis for, at du har været ansat og gennemført uddannelseselementerne.
Attesten udfyldes via logbog.netNår du har fået din autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed, kan du fungere som læge på et hospital. Så længe du ikke har ret til selvstændigt virke, arbejder du under en anden læges ansvar.
Når du har autorisation som læge, har du pligt til at yde lægehjælp.
Se mere om autorisationB
Mange af de regler der gælder, når du er på barsel, er afhængige af, hvordan du er ansat. Vælg dit område nedenfor, og find reglerne, der gælder for dig:
F
Er du væk fra din uddannelsesstilling pga. sygdom, graviditet, barsel eller har du orlov til børnepasning i mere end 10 % af uddannelsesforløbet, bliver uddannelsen forlænget med hele fraværet. Ferie regnes ikke med i de 10 %.
Mere om 10% fraværsreglenAlle specialer har en faglig profil.
Se mere herSe mere om ferie.
FerieSom medlem får du en gratis lægeansvarsforsikring. Du kan få rabat på andre forsikringer.
Få et overblik over dine forsikringerForkortelse for fællestillidsrepræsentant. På Min side kan du se, hvem der er din FTR.
K
Kontakt Juridisk Sekretariat på 35 44 85 00 hurtigst muligt.
Se mere om klagesager, og hvad du skal gøreDu har ret til karriererådgivning på afdelingen, hvis du ønsker det, og du skal selv henvende dig til din vejleder/uddannelsesansvarlige overlæge/tutor. Som en hjælp i karriererådgivningen kan I fx tage afsæt i dine planer og ønsker for dit videre karriereforløb.
Du kan også få karriererådgivning i de tre videreuddannelsessekretariater og i Yngre Læger/Lægeforeningen.
Få karriererådgivningL
I logbogen skal din vejleder/tutor attestere, at du i løbet af KBU har opnået de læringsmål, der står i målbeskrivelsen. Kursuslederne skal attestere de gennemførte obligatoriske kurser.
Gennem logbogen får du dine kompetencer godkendt elektronisk af fx din vejleder. Husk at være opmærksom på, at du skal have godkendt alle kompetencer inden afslutningen af dit forløb.
Find logbogen herSom speciallæge skal du opnå nogle specielle kompetencer. De fremgår af de syv lægeroller.
Læs om de syv lægeroller
M
Målbeskrivelsen for KBU er en samlet beskrivelse af, hvad du skal lære i løbet af KBU for at kunne få tilladelse til selvstændigt virke som læge. Målbeskrivelsen indeholder en række læringsmål, som fordeler sig på syv lægeroller.
Se målbeskrivelse for KBUS
Ret til selvstændigt virke betyder, at du kan arbejde selvstændigt som læge. Du kan tidligst sende ansøgningen til Styrelsen for Patientsikkerhed den sidste måned i din KBU, og du bliver opkrævet et gebyr for attestationen. Husk at sende den underskrevne logbog samt underskrevet attestation for tidsmæssigt gennemført uddannelseselement med som dokumentation.
Når du har fået ret til selvstændigt virke, stiger din løn, så husk også at sende dokumentationen til lønkontoret, så du kan få den løn, du har ret til.
Søg ret til selvstændigt virkeHusk at ændre din forskudsopgørelse, når du starter din KBU og igen, når du stiger i løn efter din KBU.
Se mere om skatSom KBU-læge bliver du løbende superviseret og får feedback. Supervision medvirker til at øge kvaliteten af behandlingen og sikrer en bedre patientsikkerhed. Supervision giver en bedre forståelse hos den superviserede og på den lange bane en nedsat arbejdsbyrde for den superviserende.
Læs mere om supervisionRegler hvis du bliver syg.
Se herT
Forkortelse for tillidsrepræsentant. På Min side kan du se, hvem der er din TR.
Se mere om TR.
U
Uddannelsesplanen er dit personlige planlægningsredskab - det er en individualisering af og et supplement til uddannelsesprogrammet.
I uddannelsesplanen skal du og din vejleder sammen planlægge dit konkrete uddannelsesforløb, herunder hvilke kompetencer du skal opnå i forløbet og hvornår. I kan også aftale særlige indsatser for områder, som ikke er indeholdt i uddannelsesplanen, og som har din særlige interessere.
Uddannelsesplanen danner også grundlag for evalueringssamtalerne, og det er dit ansvar løbende at bruge og opdatere den. Aftal hurtigt en dato med din vejleder/tutor, så I kan få udarbejdet din uddannelsesplan. Både du og ansættelsesstedet skal godkende planen.
Har du ikke en godkendt uddannelsesplan 4 uger efter du er startet, så kontakt Yngre Læger.
Se hvad en uddannelsesplan kan indeholde, og hvordan du bruger denUddannelsesprogrammet beskriver både, hvad du skal lære under dit samlede ansættelsesforløb på de to afdelinger/praksis, og hvad du skal lære under den enkelte ansættelse. Din første afdeling skal udlevere uddannelsesprogrammet, når du begynder din ansættelse.
Uddannelsesprogram for Videreudannelsesregion Nord
V
Som yngre læge har du krav på en vejleder. Hvis det ikke fremgår af velkomstpapirerne/introduktionen til afdelingen, så spørg. Du kan fx spørge den uddannelsesansvarlige overlæge.
Din vejleder har ansvar for, at du får mulighed for at afprøve og tilegne dig de kompetencer, der skal til for at opfylde de 15 læringsmål i logbogen.
Det er oplagt, at din vejleder og du hjælpes ad med at udarbejde en individuel uddannelsesplan ud fra uddannelsesprogrammet. Planen skal udarbejdes senest 14 dage inde i dit forløb.
Se mere om, hvordan du bruger din vejleder