Vi skal have tårnhøje ambitioner for psykiatrien

Vi skal være lige så ambitiøse med at hæve kvaliteten af behandlingen i psykiatrien, som vi har været med kræftplanerne. Det understreger Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, der presser på for markante forbedringer af den underdrejede psykiatri, som endelig er kommet højt op på den politiske dagsorden.

 

Det længeventede arbejde med den kommende 10-års plan for psykiatrien er netop sat i gang, og Camilla Noelle Rathckes budskab til sundhedsminister Magnus Heunicke er meget klart.

”Vi havde aldrig – med fed streg under aldrig – tilladt, at sygehusene for eksempel afslutter en kræftpatients strålebehandling før tid, fordi den næste patient skal ind ad døren. Men det er desværre virkeligheden for mange psykiatriske patienter i dag. Vi skal sikre en psykiatri på niveau med resten af sundhedsvæsenet, og ambitionerne for kvaliteten i fremtidens psykiatri bør være tårnhøje,” påpeger hun.

Camilla Noelle Rathcke understreger, at de nødvendige forbedringer af psykiatrien bliver en af Lægeforeningens højeste prioriteter i den kommende tid. Blandt andet derfor er Lægeforeningen også en del af ”Psykiatriløftet”, som er et samarbejde mellem 44 organisationer og foreninger, der repræsenterer arbejdsgivere, personalegrupper, patienter, brugere og pårørende indenfor psykiatrien. Formålet er at forbedre livet for mennesker, der er ramt af psykisk sygdom og deres pårørende. Derfor har vi i fællesskab udarbejdet 8 forslag til, hvad en 10-årig psykiatriplan bør adressere.

Læs debatindlægget i Dagens Medicin