Sundhedsvæsenet må ikke ligge underdrejet længere. Kære Wammen og Heunicke -der er noget, vi skal tale om

Debatindlæg af Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen
Bragt i Avisen Danmark, den 2. juli 2019

Kære finansminister Nicolai Wammen og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Først og fremmest stort tillykke med udnævnelserne fra Lægeforeningen.

Vi ser frem til et godt samarbejde. I den forbindelse er der noget, vi skal tale om. Og ja, det er lige så alvorligt, som det lyder.

Vores sundhedsvæsen er på mange måder effektivt og velfungerende, men det er også meget presset. Det er der nødt til at blive rettet op på med et langsigtet økonomisk løft. Det vender jeg tilbage til.

Vi er i den situation, at sundhedsvæsenet har været underfinansieret i stort set hele dette årti.

Siden finanskrisen har de midler, som politikerne år for år har afsat til sundhed, ikke stået mål med tilgangen af flere patienter og udgifterne til nye effektive og til tider dyre behandlinger. Realvæksten i sundhedsvæsenets økonomi på omtrent én procent er ikke nok til at følge med både det såkaldte demografiske træk (flere ældre, som får behov for flere behandlinger og mere pleje) og udgifter til nyudviklede, kostbare behandlinger.

 

Læg hertil, at psykiatrien er underdrejet efter mange års politisk underprioritering, at medicinske afdelinger landet over kæmper med overbelægning, og at der mange steder i sundhedsvæsenet mangler (special) læger, sygeplejersker og SOSU'er.

Når pengene ikke slår til i dag, så bliver det kun værre i fremtiden, med mindre der bliver udvist rettidig omhu fra Folketingets side.

Alene frem til 2025 kommer der 39 pct. flere borgere i aldersgruppen 80-89 år. Det er naturligvis glædeligt, at vi som befolkning lever længere, men vores sundhedsvæsen har desværre ikke de nødvendige ressourcer til at behandle de mange flere borgere med behov for hjælp.

Derfor, kære Magnus Heunicke og Nicolai Wammen, er der behov for et langsigtet økonomisk løft af sundhedsvæsenet.

I forlængelse af en analyse af sundhedsvæsenets økonomi, som VIVE har foretaget, anbefaler Lægeforeningen et løft på omtrent to procent om året til 2025. I rene tal svarer det til cirka tre milliarder kroner mere næste år, mens det skal stige til godt fire milliarder kroner i 2025. Det er -sammen med mere prioritering -hvad der skal, hvis ikke patienterne skal opleve et gradvist ringere sundhedsvæsen.