Gå til indhold

Skyttegravskrig mellem læger og psykologer er ufrugtbar

Nyhed PLO

Debat: Læger og psykologer skal stole på hinandens fagligheder og samarbejde, hvis vi vil hjælpe psykiatriske patienter. For de psykiske lidelser forsvinder selvfølgelig ikke ved, at vi stopper med at diagnosticere dem, skriver PLO's næstformand Mireille Lacroix i debatindlæg i Information.

"

Af Mireille Lacroix
Praktiserende læge, næstformand Praktiserende Lægers Organisation


Psykolog Jonas Vennike Ditlevsen ønsker at ”bidrage til psykiatriens fald”. Og i en kronik i Information (27. april) foreslår han at forbyde praktiserende læger at stille psykiatriske diagnoser og udskrive psykofarmaka.


Det er meget ekstreme synspunkter, og jeg synes ikke, de bidrager til en konstruktiv debat om, hvordan vi afhjælper det enorme samfundsproblem, som Den Nationale Sundhedsprofil senest har dokumenteret: At et stigende antal danskere udvikler lidelser som angst, depression og stress.


Psykisk lidelse forsvinder ikke ved, at man holder op med at diagnosticere, lige så lidt som lungebetændelse ville forsvinde, hvis vi omdøbte tilstanden til ”vejrtrækningsbesvær med hoste og feber”.


Ligeledes er det næppe den antidepressive medicin, der fremkalder stigende mistrivsel, for antallet af danskere, der får antidepressiv medicin, er ikke steget siden 2010,


Det er ingen løsning, at vi som psykologer og læger graver os ned i hver sin skyttegrav og mistænkeliggør hinandens fagligheder.


Derfor gik vi i PLO for nylig sammen med Dansk Psykolog Forening og de praktiserende speciallæger om et fælles udspil med fem forslag til, hvordan vi i det nære sundhedsvæsen bedre kan tage hånd om patienter med nyopstået psykisk lidelse.


Vi ønsker at sikre, at borgere i Danmark kan blive hurtigere udredt og behandlet, når psykiske symptomer opstår. Derfor foreslår vi blandt andet, at der indføres krisesamtaler i almen praksis, og at henvisningskriterierne for psykologbehandling ændres, så borgerne kan komme til psykologbehandling, når lægen vurderer, at der er behov, og ikke på baggrund af stive henvisningskriterier. Vi foreslår også, at patienter i hele landet med kort varsel skal kunne henvises til en vurderingssamtale hos en praktiserende psykiater.


Jeg har stor respekt for psykologers faglighed og for den indsats, de hver dag yder for at hjælpe borgere i mental mistrivsel. Derfor glæder det mig, at Jonas Vennike Ditlevsens ekstreme synspunkter ikke afspejler holdningen i ledelsen af Dansk Psykolog Forening eller blandt de psykologer, jeg samarbejder med i det daglige.


********************************************************
Debatindlægget har været bragt i Dagbladet Information den 2. maj.


"