Gå til indhold

Praktiserende lægers formand: Reformen vil styrke lægedækningen i hele landet

Nyhed PLO

PLO glæder sig over, at det med sundhedsreformen slås fast, at der skal være 5.000 alment praktiserende læger i 2035. Dertil skal ejerforhold blandt klinikker analyseres, og uddannelseslæger skal have mere tid i almen praksis.  

Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, glæder sig over, at der med sundhedsreformen formuleres en konkret ambition om, at der i 2035 skal være 5.000 alment praktiserende læger mod ca. 3.500 i dag: 

- Vi ser ind i en lysere fremtid med denne brede opbakning til, at vi skal være markant flere alment praktiserende læger, så alle borgere igen kan få deres egen læge, og almen praksis bliver i stand til at påtage sig en endnu større rolle. Det vil styrke det nære sundhedsvæsen og bidrage til at sikre større lighed i sundhed. Det vil jeg gerne rose partierne bag reformen for, siger Jørgen Skadborg.


Han understreger, at 5.000 alment praktiserende læger ikke kommer af sig selv:


- Det er klart, at udviklingen hviler på en løbende justering af, hvor mange speciallæger i almen medicin man får uddannet, og udvikling af attraktive uddannelsesforløb i almen medicin i hele landet. Det arbejde ser vi i Praktiserende Lægers Organisation frem til at bidrage til, siger Jørgen Skadborg, der fortsætter: 

- Jeg er naturligvis enig med partierne, når de siger, at de alment praktiserende læger har en nøglerolle i det nære sundhedsvæsen. Derfor er det godt, at sundhedsreformen også lægger op til at undersøge de forskellige former for ejerforhold i almen praksis. Vi har i løbet af de seneste år set en markant stigning i antallet af klinikker, som drives af koncerner. Omfanget af klinikker uden faste læger skal frem i lyset, for det er vigtigt, at borgerne har mulighed for at opbygge en personlig relation til deres egen læge, især hvis de er sårbare og eksempelvis lider af mental mistrivsel eller har kroniske sygdomme.


Uddannelseslæger får mere tid i almen praksis


Sundhedsreformen slår også fast, at hoveduddannelsen i almen medicin i højere grad skal foregå i almen praksis: 


- Det glæder mig, at en større del af hoveduddannelsen skal foregå i almen praksis. Det giver fagligt rigtig god mening, og det vil give flere hænder til vores del af sundhedsvæsenet. Vi skal i fællesskab sikre så gode rammer, at det bliver attraktivt at tage en del af sin uddannelse i almen praksis i hele landet. Det vil vi arbejde for i det partnerskab for lægedækning, der skal nedsættes som følge af reformen, siger Jørgen Skadborg.