Tjenestepligt løser ikke problemerne med lægedækningen
  • Yngre Læger
20. februar 2020

Forslaget om at løse lægedækningsproblemerne ved at tvinge yngre læger ud i almen praksis har ingen gang på jord. Patienterne har brug for kontinuitet og kvalitet. Ikke en ny ung læge hvert halve år.

Ny ung læge uden speciallægeuddannelse i almen medicin hvert halve år. Det kan blive fremtiden for patienter i de områder af Danmark, der har størst mangel på praktiserende læger, hvis sundhedsminister Magnus Heunicke får gennemført sin ide om at tvinge yngre læger ud i almen praksis, inden de skal uddanne sig til speciallæge. Men forslaget har ingen gang på jord, mener Yngre Læges formand, Helga Schultz.

”Det er er et kortsigtet og uanvendeligt forslag ministeren stædigt holder fast i, og jeg troede egentlig, at han havde lyttet til, at både vi og alle andre har fortalt ham, at forslaget dyrt og dårligt for både patienter og læger,” siger Helga Schultz.

Ministerens forslag betyder, at yngre læger skal i en form for værnepligt i almen praksis lige efter, at de har gennemført deres kliniske basisuddannelse, den såkaldte KBU. Det vil sige inden de har valgt speciale og er startet på speciallægeuddannelsen.

”Ministeren siger, at forslaget kan afhjælpe et samfundsproblem. Men vis mig den børnefamilie eller ældre borger, der har brug for at få en ny ung læge uden speciallægeuddannelse hvert halve år. Det lader ikke til, at ministeren helt forstår alvoren i lægedækningsproblemet, hvis han tror, at det kan løses på denne måde. Det giver jo slet ikke den kontinuitet og kvalitet, der er brug for,” siger Helga Schultz.

Yngre Læger peger på, at det er andre løsninger, der skal til.

”Først og fremmest skal der skrues op for dimensioneringen, så der bliver uddannet flere læger i almen medicin, for borgere i de lægedækningsramte områder har selvfølgelig brug for læger, der er uddannet til at arbejde i almen praksis, ligesom alle andre i Danmark har,” siger Helga Schultz.

Hun understreger samtidig, at Lægeforeningens forslag til at løse lægedækningsproblematikken er løsningsforslag, der også vil virke på den korte bane. Det handler blandt andet om at fastholde ældre praktiserende læger, at hjælpe praktiserende læger med at udbygge, at tiltrække almenmedicinere fra sygehusene til almen praksis og at etablere flere licensklinikker.