Styrelsen for Patientsikkerhed ser på sundhedsplatformens fejl 
  • Overlægeforeningen
19. januar 2018

Lægerne og de øvrige ansatte på sygehusene i Region Sjælland og Region Hovedstaden kæmper for at undgå, at patienterne kommer til skade på grund af fejlmedicinering som følge af sundhedsplatformen. Men den situation er ikke ”langtidsholdbar”, fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed i en melding på Twitter.

Overlægerådet på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde har advaret om, at det nye it-system sundhedsplatformen øger risikoen for fejlmedicinering af patienterne på grund af fejl i systemets medicinmodul.

”Konsekvensen er, at lægerne og de øvrige ansatte må bruge ekstra tid på at overvåge og kontrollere systemerne og rette fejl for at forhindre fejlmedicinering. Det er helt uacceptabelt i lyset af, at det snart er to år siden, at man opdagede problemerne,” siger Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen og tilføjer:

”Den eneste grund til, at der ikke er sket noget med patienterne er, at vi som sundhedspersonale er totalt overfølsomme for, at vores patienter skulle komme til skade. Det vil vi gøre alt for at undgå.”

Styrelsen for Patientsikkerhed har reageret på advarslerne fra lægerne på Twitter. Her fastslår enhedschef Anette Lykke Petri, at det er godt, at lægerne reagerer, men der skal mere til, skriver hun:

”Godt I er “overfølsomme”, men det er ikke en langtidsholdbar løsning. Det grundlæggende problem skal løses!” skriver hun og understreger, at Styrelsen for Patientsikkerhed er på sagen.

Den melding er Lisbeth Lintz glad for:

”Hvis man ønsker at styrke patientsikkerheden, må det mest grundlæggende krav være, at hospitalernes systemer understøtter en sikker behandling. Det må ikke være sådan, at vi som læger konstant skal være på vagt overfor, at systemerne laver fejl, der f.eks. fører til fejlmedicinering. Derfor er det oplagt, at Styrelsen for Patientsikkerhed tager fat på problemerne med sundhedsplatformen,” siger Lisbeth Lintz.