Stor mangel på speciallæger: Ny kommission skal stoppe ”ulykke i slowmotion”
  • Lægeforeningen
22. oktober 2019

Igennem flere år er manglen på speciallæger kun blevet værre. Det skal der laves om på, mener Lægeforeningens formand, der opfordrer regeringen til at styrke indsatsen og nedsætte en kommission, der kan komme med nye løsninger.

”At se speciallægemanglen brede sig i løbet af de seneste år har været som at se en ulykke i slowmotion. Alle har kunnet se, at den var helt gal, men alligevel er der ikke blevet grebet ind. Det er på høje tid at få ændret på,” mener Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Han peger på, at der er stor mangel på speciallæger inden for almen medicin, psykiatri, geriatri og andre specialer.

”Situationen er alvorlig, og derfor vil jeg opfordre sundhedsminister Magnus Heunicke til at nedsætte en egentlig speciallægekommission,” siger Andreas Rudkjøbing.

”Der er ikke noget quick-fix her, så vi er nødt til at få det lægelige uddannelses- og videreuddannelsessystem under mikroskopet. På den måde kan vi finde svaghederne i systemet og se på mulige løsninger. Der er brug for at få afklaret, hvordan fremtidens patienter uanset sygdom og bopæl kan få adgang til hjælp af de rette speciallæger,” understreger Andreas Rudkjøbing.

Prognose for fremtidens efterspørgsel på læger

Speciallægekommissionen skal komme med scenarier og prognoser for fremtidens efterspørgsel på læger. På den måde kan dimensioneringen af medicinstudiet og videreuddannelsen bedre ramme behovet de kommende år.

”Der kommer stadigt flere ældre patienter og flere patienter med kroniske lidelser. Samtidig skal mange flere opgaver klares udenfor sygehusene, og brugen af kunstig intelligens vil fylde meget mere. Det bør kommissionen tage højde for i sit arbejde. Hverken patienter eller læger er tjent med, at manglen på speciallæger bliver ved med at vokse. Derfor er det tid til en speciallægekommission, der kan kulegrave området,” siger lægernes formand.

Specialer med flest 65+ -årige

Ser man på tværs af alle specialer vedr. højeste andele af læger på 65 år og opefter, kan man få et indtryk af, hvor speciallægemangel kan opstå på kort sigt. Nedenfor ses de 10 specialer med størst andele 65+ -årige, der topper med arbejdsmedicin med ca. 35 pct. efterfulgt af klinisk biokemi og psykiatri.

 De 10 specialer med størst andele 65+ -årige, der topper med arbejdsmedicin med ca. 35 pct. efterfulgt af klinisk biokemi og psykiatri

Målt i antal ser billedet lidt anderledes ud, idet almen medicin ligger markant i top, efterfulgt af psykiatri og anæstesiologi. 

Målt i antal ser billedet lidt anderledes ud, idet almen medicin ligger markant i top, efterfulgt af psykiatri og anæstesiologi.