Smal aftale betyder hårde prioriteringer i sundhedsvæsenet
  • Overlægeforeningen
09. juni 2021

Danske Regioner og regeringen har netop indgået aftale om regionernes økonomi for 2022. Med aftalen får regionerne 1,2 milliarder ekstra til at drive sundhedsvæsenet og 3,35 milliarder til investeringer i udstyr, IT og bygninger. ”Aftalen betyder, at patienter og sundhedsvæsen vil opleve en stram økonomi i 2022. Det vil medføre meget hårde prioriteringer på sygehusene,” siger formand for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz.

”Hvis vi skal have råd til nye behandlinger og ny medicin og samtidig imødekomme det stigende behov for behandling, har sundhedsvæsenet brug for 2,2 mia. kr. ekstra årligt. Så selv om de 1,2 mia. kr. i økonomiaftalen lyder af meget, så er konsekvensen, at vi kommer til at prioritere benhårdt i hverdagen på hospitalerne og sygehusene. Det kan ikke undgå at få konsekvenser for patienterne,” siger Lisbeth Lintz.

Danske Regioner og regeringen indgik onsdag den 9. juni en aftale om regionernes økonomiske rammer i 2022. Udover de 1,2 milliarder ekstra til driften får sundhedsvæsenet til næste år 3,35 milliarder til investeringer, it og bygninger foruden fire milliarder til forventede afløb på kvalitetsfondsbyggerierne, og det hilser Lisbeth Lintz velkomment.

”Det er et godt og vigtigt skridt, som regionerne og regeringen nu tager med at afsætte midler til investeringer og it. Vi er fuldstændig afhængige af it-systemer, digitale infrastruktur og medicotekniske udstyr fungerer. I dag spilder vi al for meget tid på systemer, der fungerer dårligt,” siger Lisbeth Lintz.

Hun vurderer at det har været svære forhandlinger:

”Jeg synes, at Danske Regioner meget åbent og fair har lagt frem, hvorfor der er brug for 2,2 milliarder til drift og hvorfor det er så nødvendigt at investere i blandt andet it. Jeg er ikke i tvivl om at der er blevet kæmpet ved forhandlingsbordet. Men nu venter der hårde prioriteringer i hverdagen, og her er det vigtigt, at politikerne kommunikerer åbent og ærligt om de prioriteringer, som bliver nødvendige at lave for at få økonomi og opgaver til at balancere”.

Om aftalen:

  • 1,2 mia. ekstra til drift
  • 3,35 mia. til investeringer, it og bygninger
  • 4 mia. kr. til forventede afløb på kvalitetsfondsbyggerierne
  • Alle udgifter i forbindelse med covid-19 dækkes, for eksempel til test og vaccinationer.

Se aftalen her

https://fm.dk/media/24834/aftale-om-regionernes-oekonomi-for-2022.pdf