Rundspørge: Læger vil have tobakspriserne meget højere op
  • Lægeforeningen
08. april 2019

Cigaretpriserne skal tage et kæmpe prishop, hvis man spørger lægerne. Op mod 90 procent af dem vil hæve priserne markant. ”Det er den bedste og billigste måde at undgå sygdom og for tidlig død,” siger lægeformand Andreas Rudkjøbing, som foreslår en pris på 90 kroner for en pakke cigaretter.

Priserne på cigaretter og andet tobak skal ikke bare sættes op. De skal sættes markant op, lyder det fra næsten 90 procent af de adspurgte læger i en Galluprundspørge for Lægeforeningen. Helt præcist er det 87 procent, der svarer ja til, at ”regeringen skal styrke forebyggelsen ved at hæve priserne markant på tobak”.

”Hvert år dør der 13.600 danskere af tobaksrelaterede sygdomme, og 40 børn og unge begynder at ryge hver dag. At sætte priserne markant op på tobak ville være en kæmpe gevinst for at forebygge de dårligdomme, rygning fører med sig. Derfor er det meget positivt med et så massivt signal til regeringen fra lægerne,” siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Han foreslår, at prisen på en pakke cigaretter skal op på 90 kroner.

”En prisstigning, der kan mærkes, er simpelthen den bedste og billigste måde at undgå sygdom og for tidlig død,” understreger Andreas Rudkjøbing.

Politikerne svigter

Lægeforeningen er dybt skuffet over både regeringens og Socialdemokratiets manglende vilje til at sætte prisen op på tobak. 

”Regeringens målsætning med sundhedsreformen er ellers at undgå sygehuskonktakter og indlæggelser. Det gør man selvfølgelig smartest ved at undgå, at folk bliver syge Men desværre lykkedes det ikke at få en prisstigning med i den politiske aftale om en sundhedsreform, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti. Desværre er

Socialdemokratiet lige så fodslæbende, når det handler om at forebygge, at unge begynder at ryge. Det er dybt skuffende,” siger Andreas Rudkjøbing. 

Han håber dog, at politikerne kommer under pres i denne kommende valgkamp.

”Det giver ikke mening, at politikere på den måde tager så let på at forebygge alvorlig sygdom og død.  Det er på høje tid at tage forebyggelsen alvorligt, og et godt første skridt er at sætte prisen på cigaretter op.,” siger Andreas Rudkjøbing. 

Han peger også på at de markante prisstigninger skal følges af neutrale pakninger, tobakken skal gemmes væk, og der skal arbejdes for flere røgfri miljøer.