Regionerne lukker hospitalerne ned
  • Yngre Læger
  • Overlægeforeningen
12. marts 2018

Det er en meget voldsom optrapning af konflikten, som Danske Regioner har sat i gang med lockoutvarsler til læger over hele landet. Omfanget er uansvarligt – især da der ikke er forhandlet nødberedskab på plads endnu, mener Yngre Læger og Overlægeforeningen.

Selv om der endnu ikke er forhandlet nødberedskabsaftaler på plads, har regionerne netop sendt lockoutvarsler til læger over hele landet. 80.000 ansatte i regionerne vil blive omfattet af konflikten, som vil få store konsekvenser for patienterne.

”Man fristes til at spørge, om der er en voksen til stede. Jeg undrer mig over, at regionerne siger, at der er patientgrupper, der ikke vil blive berørt at lockoutvarslerne. Men reelt har regionerne jo ikke forhandlet et nødberedskab på plads. End ikke en rammeaftale om nødberedskabet er på plads,” siger Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen.
Overlægeforeningen har sammen med Yngre Læger og Akademikerne udtaget ca. 10 procent af medlemmerne til strejke. Det svarer til ca. 1800 læger. Derfor er regionernes lockoutvarsler til alle overlæger og underordnede læger på nær inden for nogle få områder en voldsom optrapning, mener Yngre Læger og Overlægeforeningen.

”Det virker ikke gennemtænkt, når regionerne først sender lockoutvarsler til stribevis af enheder på hospitalerne for så bagefter at sige, at de garanterer de får nogle af dem tilbage i et nødberedskab. Hvorfor så overhovedet sende lockoutvarsler i så massivt et omfang, som vi ser her – det virker arrogant overfor patienterne” siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger. 

Både Yngre Læger og Overlægeforeningen er forbavsede over, at arbejdsgiverne nu går efter at ramme helt almindelige danskere så hårdt som man gør. Organisationerne peger på, at det virker som om, at arbejdsgiverne optrapper konflikten så voldsomt, fordi de håber på et hurtigt indgreb fra regeringens side.