Regeringen har lyttet – behandlingsgarantierne udskydes
  • Overlægeforeningen
18. december 2020

”Regeringen gør det eneste rigtige”. Det siger Overlægeforeningens formand, Lisbeth Lintz, efter at regeringen har meddelt, at den opgiver planerne om at genindføre udrednings- og behandlingsgarantierne fra 1. januar

”Jeg er glad for, at regeringen har lyttet til vores råd. Indtil i dag skulle sygehusene planlægge efter, at behandlingsgarantierne ville blive genindført efter nytår. Det ville være helt uforsvarligt i den nuværende situation, hvor personalet på sygehusene er hårdt presset af et stærkt stigende antal svært syge covid-19-patienter. Derfor er det den rigtige beslutning at udskyde garantierne,” siger Lisbeth Lintz.

Hjælp de sygeste først

Beslutningen betyder, at lægerne og de øvrige medarbejdere på sygehusene nu kan fokusere på at sikre den bedst mulige behandling til de mest syge patienter:

”Erfaringerne fra foråret viser, at det er helt afgørende at sikre, at alle med alvorlig og livstruende sygdom får den hjælp og den behandling, de har brug for, så hurtigt som muligt. Den fortsatte suspension af behandlingsgarantierne bidrager til, at vi kan prioritere indsatsen og sørge for, at ingen patienter med kræft, hjertesygdom og andre alvorlige sygdomme bliver overset, selv om sygehusene er under stort pres,” siger Lisbeth Lintz. 

Ekstra indsats

Hun peger på, at overlægerne og de andre medarbejdere lige nu gør en stor, ekstra indsats for at sikre den livsnødvendige behandling:

”Vi har indgået aftaler om frivilligt ekstra arbejde i store dele af landet, og det betyder, at overlæger sammen med de øvrige medarbejdere arbejder hårdt i hele julen for at kunne behandle alle, der har akut brug for hjælp. Det er jeg glad for, at regeringen værdsætter med beslutningen om at vente med at genindføre udrednings- og behandlingsgarantierne,” siger Lisbeth Lintz.

Det danske sundhedsvæsen var hurtigt i stand til at nedbringe ventelisterne efter den første bølge af covid-19 i foråret, og Lisbeth Lintz håber, at det også vil være muligt, når pandemien igen er kommet under kontrol:

”Men det kræver, at vi prioriterer vores indsats og giver sygehusene ro til at fokusere på den enorme opgave, som de skal løse her og nu,” siger Lisbeth Lintz.