Prisen skuffer dybt, men der er gode takter i regeringens tobaksudspil
  • Lægeforeningen
19. september 2019

En prisstigning til 50 kroner for en pakke cigaretter over to år er ikke ambitiøst nok, mener formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

”Jeg er dybt skuffet over den prisstigning, regeringen foreslår. Vi skylder vores børn og unge at give dem en røgfri fremtid og vi ved, at en markant højere pris er det mest effektive redskab til at forebygge, at unge starter med at ryge. Jeg håber derfor, at regeringen kommer på bedre tanker og kommer op på de 60 kroner per pakke, der er bred opbakning til i både folketing og befolkning,” siger Lægeforeningens formand.

Udover prisen er der dog gode takter i form af flere af de initiativer, Lægeforeningen længe har presset på for: Røgfri skoletid, neutrale indpakninger og cigaretterne gemt væk i butikkerne.

”Selvom jeg er skuffet over prisen, så er jeg glad for, at regeringen fremlægger et udspil, der er så bredt. Der er vigtige skridt, som vil styrke folkesundheden,” siger Andreas Rudkjøbing og fortsætter:

”Lægeforeningen er særligt fokuserede på børn og unge og har derfor længe arbejdet for, at unge på erhvervsskole skulle have samme røgfri skoletid som gymnasie- og folkeskoleelever. Det er glædeligt, at regeringen vil arbejde for det samme med sit tobaksudspil.”

Udspillet indeholder også både initiativer til øget kontrol med tobakssalg og hårdere straffe for at overtræde loven. Det glæder Andreas Rudkjøbing.

”Mål om en røgfri generation er ikke udenfor rækkevidde, men det kræver en omfattende indsats. Skærpet kontrol og håndhævelse af forbud mod salg er et vigtigt signal at sende.”

Lægeforeningen mener, at prisen på en pakke cigaretter skal være minimum 60 kr for at have en effekt – og at den over tid bør hæves til 90 kr.