Overlæger: Arbejdspresset skal bremses nu
  • FAS
  • Overlægeforeningen
18. marts 2019

DR-dokumentaren ”Jeg svigter mine patienter” giver et indblik i, hvor hårdt arbejdsintensiteten er presset på landets hospitaler. Patientsikkerheden er i fare, hvis vi ikke træder på bremsen nu, advarer Overlægeforeningen.

Patientsikkerheden bliver sat på prøve, når der er så travlt.

Sådan lyder det i DRs dokumentar ”Jeg svigter mine patienter”.

Men dagsordenen om at arbejdsintensiteten er for høj, og at kravene til de ansatte i sundhedsvæsenet ikke stemmer overens med de ressourcer, der er til rådighed, er desværre ikke ny for Overlægeforeningen.

”Vi ved, at vores medlemmer sammen med de øvrige ansatte på sygehusene og hospitalerne løber rigtigt stærkt for at få hverdagen til at hænge sammen. Alle oplever, at der er et massivt pres på sygehusene, både fordi der kommer stadig flere patienter, og fordi der mange steder er problemer med at rekruttere det nødvendige personale,” siger formand for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz.

Hun peger på, at mange læger – også overlæger – oplever, at hverdagen er blevet alvorligt presset.

”Risikoen for at begå alvorlige fejl stiger, når arbejdspresset bliver for stort. Og det er efter min mening uacceptabelt, at vi lever i en verden, hvor travlhed og arbejdsintensitet presser de ansatte så hårdt, at de ender med at begå fejl. Det handler om, at kvaliteten og patientsikkerheden er i fare, hvis arbejdsvilkårene er presset i bund,” siger Lisbeth Lintz og fortsætter:

”Som overlæge skal man kunne stå inde for det, man laver og for de forløb, patienter er igennem. Det er derfor helt afgørende, at vi siger fra, når der er mekanismer, der presser os urimeligt i hverdagen. Derfor hører vi også stadig flere overlæger advare om, at grænsen er overskredet.”

Arbejdspresset på hospitaler og sygehus bliver bekræftet i Overlægeforeningens seneste arbejdsvilkårsundersøgelse, hvor knapt halvdelen af overlægerne vurderer, at de altid eller ofte ikke kan nå deres arbejdsopgaver. Og yderligere 31 procent siger, at de sommetider ikke når det hele.