Økonomiaftale letter presset på sygehusene, men vi er ikke i mål
  • Overlægeforeningen
04. september 2019

Sygehusene får flere penge at gøre godt med det kommende år. Men vi er ikke i mål, fastslår Overlægeforeningens formand, Lisbeth Lintz, efter at regeringen og regionerne har indgået en aftale for sundhedsvæsenets økonomi i 2020.

Sygehusene og sundhedsvæsenet har et stort økonomisk efterslæb som følge af ti års lav vækst. Derfor er det positivet, at den netop indgåede aftale letter det økonomiske pres på sygehusene og sundhedsvæsenet.

”Aftalen giver sundhedsvæsenet et økonomisk løft, som er hårdt tiltrængt. Det er veldokumenteret, at vi har et stort økonomisk efterslæb på sygehusene, fordi bevillingerne i ti år ikke har fulgt med det stigende behov for behandling. Nu indhenter vi noget af efterslæbet, og jeg håber, at patienterne vil kunne mærke, at personalet på sygehusene bliver mindre pressede,” siger Lisbeth Lintz.

Hun opfordrer regeringen og Folketinget til at sikre sygehusene et yderligere økonomisk løft, når der om kort tid skal forhandles en finanslov for 2020 på plads.

”Regeringen har lovet bedre velfærd, og sundhed er det velfærdsområde, der er vigtigst for borgerne. Derfor er det oplagt, at regeringen med finansloven går et skridt videre, så vi for alvor kan indhente de sidste ti års efterslæb. Det er nødvendigt, hvis vi skal komme overbelægning og aflyste operationer til livs,” siger Lisbeth Lintz.

Overlægeforeningens formand hæfter sig desuden ved, at regeringen oplyser, at der er afsat penge i aftalen til at komme det nødstedte Aarhus Universitetshospital til undsætning. Dermed skulle hospitalet kunne undgå de bebudede store sparerunder, oplyser finansminister Nicolai Wammen.

”Den meddelelse vil afgjort blive modtaget med glæde blandt alle medarbejdere på Aarhus Universitetshospital, men det er også positivt for de ansatte på landets øvrige nye hospitaler, som har frygtet at blive ramt af de samme økonomiske krav,” siger Lisbeth Lintz.

Lisbeth Lintz anerkender, at økonomiaftalen ikke kan løse alle sundhedsvæsenets udfordringer i et hug og glæder sig over, at regeringen har meldt ud, at der senere kommer et udspil til en ti-årig plan for løft af psykiatrien og en plan for bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet.