Økonomiaftale giver ikke et mindre fortravlet sundhedsvæsen
  • Yngre Læger
09. juni 2021

Aftalen om det kommende års budgetter på det regionale område lever desværre ikke op til ambitionerne om at sikre et værdigt sundhedsvæsen – og slet ikke et sundhedsvæsen i verdensklasse. Yngre Læger frygter, at det – igen - bliver personalet, der må holde for, når økonomien ikke hænger sammen pga. bl.a. udgifter til medicin og nye behandlinger, som aftalen ikke sikrer.

Halvandet år med en ressourcekrævende pandemi. Stigende pres på sundhedsvæsenet som følge af flere ældre og flere kronisk syge patienter. Og ekstra udgifter til ny medicin og nye behandlingsmåder. Det er virkeligheden for det danske sundhedsvæsen. Desværre tager økonomiaftalen for det kommende års budgetter ikke hånd om de nødvendige realiteter, og det bekymrer Yngre Lægers formand, Helga Schultz.

”Økonomiaftalen afspejler desværre ikke den virkelighed, vi som ansatte i sundhedsvæsenet oplever, og jeg er bekymret for, at det endnu engang bliver personalet, der må holde for, når regeringen ikke vil dække hele regningen. Økonomiaftalen vil ikke give et mindre fortravlet sundhedsvæsen,” siger Helga Schultz.

Aftalen betyder, at regningen for corona bliver dækket, ligesom der er afsat flere midler til at dække ændringerne i demografien, hvor flere ældre og kronisk syge giver et større pres på sundhedsvæsenet. Men det er ikke tilstrækkeligt.

”Ny medicin, teknologi og nye behandlingsmetoder tynger også godt i sygehusenes udgifter. Vi ved af erfaring, at regningerne til de ting bliver betalt – og så bliver det igen, igen personalet, der skal holde for, fordi budgetterne ikke tager højde for de udgifter. Det er uholdbart. Jeg tror alle efterhånden er klar over, at personalet er meget alvorligt presset – men regeringen forstår det tilsyneladende ikke, trods gentagne forsikringer om at ville lytte til os,” siger Helga Schultz.

Yngre Læger har sammen med de øvrige organisationer i Sygehussamarbejdet gentagne gange appelleret til, at der bliver iværksat en plan for, hvordan merudgifterne til medicin og teknologi bliver adskilt fra det almindelige driftsbudget, så det ikke gang på gang er personalet, der må holde for og løbe endnu hurtigere, når økonomien ikke slår til.

”Alle, der har været på et dansk hospital, ved, at hverdagen for både læger og andre faggrupper er presset. Det mærker man både som ansat og som patient. Derfor ærgrer det mig, at aftalen mellem regeringen og Danske Regioner ikke giver plads til, at vi får mere tid til patienterne,” siger Helga Schultz.