Myndighederne må sikre vaccine til sygehusansatte nu
  • Overlægeforeningen
15. april 2021

De ansatte på sygehuse og hospitaler rammes hårdt af myndighedernes stop for AstraZeneca-vaccinen. Under halvdelen af de ansatte er vaccineret, og derfor må Sundhedsstyrelsen hurtigst muligt komme med en plan for vaccination af sygehuspersonalet, siger Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen.

”Det er helt uholdbart, at under halvdelen af de ansatte på landet sygehuse er færdigvaccinerede. Medarbejderne bliver hårdt ramt af stoppet for AstraZeneca, og derfor må Sundhedsstyrelsen hurtigst muligt komme med en plan for, hvad der skal ske,” siger formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz.

De nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at kun 46 pct. af alle sygehusansatte er fuldt vaccinerede, mens 71 pct. har fået første stik. Langt de fleste har fået AstraZeneca-vaccinen, og det er nu uvist, hvordan ansatte kan sikres mod smitte. Ifølge SSI blev seks medarbejdere smittet med covid19 i uge 14.

”Heldigvis er epidemien under god kontrol nu, men det er ikke acceptabelt, at læger og andre, som behandler patienter med covid19, ikke kan blive vaccineret,” siger Lisbeth Lintz.

Formanden for Overlægeforeningen peger på, at nye undersøgelser viser, at selv milde forløb af sygdommen kan have alvorlige følger.

En svensk undersøgelse af hospitalsansatte, som har haft mild covid19, viser, at 15 pct. har senfølger otte måneder efter sygdommen. Halvdelen oplever så alvorlige senfølger, at det i væsentlig grad påvirker deres arbejdsevne, familieliv og socialt liv.

”Undersøgelsen sætter en tyk streg under, at det haster med at få vaccineret medarbejderne, så de kan gå trygt på arbejde, og så vi kan sikre, at patienter ikke bliver smittet på sygehusene og hospitalerne,” siger Lisbeth Lintz.