Læger: Gode initiativer i ny psykiatriplan – men stadig brug for flere penge
  • Lægeforeningen
21. september 2018

Regeringens handlingsplan for psykiatrien indeholder en række gode initiativer, som kan styrke behandlingen af patienter med psykiske lidelser, mener Lægeforeningen. Men problemet med manglende ressourcer er ikke løst. Politikerne skal også i de kommende år finde ekstra midler til for alvor at få rettet op på mange års nedprioritering af psykiatrien.

I dag har regeringen offentliggjort sin handlingsplan for psykiatrien frem mod 2025 med 43 konkrete initiativer fordelt på seks indsatsområder.  

Lægeforeningen finder en stor del af initiativerne i planen positive. Det er positivt, at regeringen vil gøre en ekstra indsats for de allersværest syge patienter, og at psykiatriplanen også har fokus på den akutte indsats. 

”Det er godt, at der er blevet lyttet til fagfolkene. Vi kan heldigvis genkende en lang række af forslagene i planen fra vores eget udspil. Vi har fra lægeside i høj grad betonet, hvor vigtigt det er, at  de mennesker, der er allerhårdest ramt af psykiske lidelser, får bedre hjælp og behandling, end de gør i dag”, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen. 

Men han er bekymret, når det kommer til økonomien. 

”Der bliver sat ekstra penge af til psykiatrien. Tak for det. Men de falder også på sted, som i den grad har behov. Der er afsat et betydeligt beløb i 2019, men også i de næste år bliver politikerne nødt til at finde flere penge. F.eks. får socialpsykiatrien langt fra nok opmærksomhed. Vi er stadig et godt stykke fra for alvor at få rettet op på de mange års økonomisk efterslæb i psykiatrien ”, siger Andreas Rudkjøbing, som peger på, at den fortsatte stigning i antallet af patienter lægger et ekstra pres på en i forvejen hårdt presset psykiatri.