Lægeforeningen fordømmer arrestationer af ledere i den tyrkiske lægeforening
  • Lægeforeningen
30. januar 2018

Sammen med Verdenslægeforeningen og den europæiske lægeforening fordømmer Lægeforeningen, at Tyrkiet har anholdt en række ledere i tyrkiske lægeforening. Lederne er blevet arresteret, fordi den tyrkiske lægeforening har udtalt, at krig og militære aktioner er en trussel mod befolkningens sundhed. 

Det tyrkiske politi har ifølge flere medier arresteret 11 ledende medlemmer af den tyrkiske lægeforening. Arrestationerne er sket, fordi den tyrkiske lægeforening har udtrykt bekymring for, at den militære offensiv, som Tyrkiet i øjeblikket foretager i det nordlige Syrien, er en trussel mod befolkningens sundhed.
 
Lægeforeningen fordømmer - sammen med både Verdenslægeforeningen (WMA) og den europæiske lægeforening (CPME) - på det kraftigste arrestationerne. I et brev til den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan opfordrer Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, de tyrkiske myndigheder til øjeblikkeligt at løslade de arresterede.

”Ligesom vores tyrkiske kolleger føler vi os også ansvarlige for at fordømme vold og advare regeringer og andre beslutningstagere mod de farer for befolkningens sundhed, som krig og væbnede konflikter udgør” skriver den danske lægeformand i brevet. 

Han peger også i brevet på, at arrestationerne er et åbenlyst brud på retten til at ytre sig frit, som er fastslået i FNs Verdenserklæring om Menneskerettigheder og FNs konvention om borgerlige og politiske rettigheder, som Tyrkiet skrev under på i 2003.