Lægeforeningen: Det risikobaserede tilsyn skal evalueres sammen med ”Strammerpakken”
  • Lægeforeningen
22. februar 2018

Når evalueringen af ”Strammerpakken” bliver rykket frem efter længere tids pres fra Lægeforeningen, skal der ikke kun ses på tilsynssanktioner, men også på det risikobaserede tilsyn. Sådan lyder opfordringen fra Lægeforeningen.

Når evalueringen af ”Strammerpakken” bliver rykket frem efter længere tids pres fra Lægeforeningen, skal der ikke kun ses på tilsynssanktioner, men også på det risikobaserede tilsyn. Sådan lyder opfordringen fra Lægeforeningen til sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som ikke i første omgang har lagt op til, at det skal evalueres samlet. Men det bør det, understreger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

”Det er meget positivt, at vi har fået fremrykket evalueringen af ”Strammerpakken”. Men det risikobaserede tilsyn skal også under mikroskopet,” siger han.

”Mange læger, ikke mindst i praksis, oplever problemer med den måde, som Styrelsen for Patientsikkerhed udfører tilsynet på. I stedet for et reelt risikobaseret tilsyn bliver der fokuseret på stikprøver og petitesser. Det giver ikke mening først at evaluere det i 2020, når det allerede er kørt skævt,” forklarer Andreas Rudkjøbing.

I 2016 besluttede Folketinget at indføre et nyt såkaldt risikobaseret tilsyn, der trådte i kraft 1. januar 2017. Formålet med at indføre det risikobaserede tilsyn var, at man fra Styrelsen fra Patientsikkerheds side nu mere målrettet ville være opsøgende over for de klinikker, hvor der var mistanke om en øget risiko for patienterne.

”Det var et fornuftigt udgangspunkt, men politikerne bør også tage meldingerne om, at det risikobaserede tilsyn ikke fungerer efter hensigten, alvorligt. Derfor bør det risikobaserede tilsyn indgå i evalueringen nu, så vi kan få det tilbage på sporet,” siger Andreas Rudkjøbing.