Lægeforeningen: Ambitiøs tobaksplan er vigtigt skridt mod røgfri fremtid
  • Lægeforeningen
19. december 2019

Der er mange positive takter i regeringens handleplan mod børn og unges rygning. Lægeforeningen er især glad for udsigten til røgfri skoletid, neutrale cigaretpakker, at alle tobaks- og nikotinprodukter gemmes væk bag disken, og at e-cigaretter omfattes af reglerne for tobaksvarer.

Lægeforeningen har presset hårdt på for en strammere tobakslovgivning, der omfatter alle tobaks- og nikotinprodukter, og den nye tobakshandleplan fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale, Alternativet, Venstre og Konservative tager nu et stort skridt mod en røgfri generation i 2030.

”Det er fantastisk, at politikerne i dag har taget næste trin imod at nedbringe antallet af alvorlige kræfttilfælde og tobaksrelaterede dødsfald. For Lægeforeningen har det længe været en mærkesag, at alle tobaks- og nikotinprodukter skulle omfattes af samme regler, og vi glæder os særligt over resultatet, som vil beskytte vores børn og unge bedre mod at begynde at ryge og blive afhængige af nikotin,” siger formand Andreas Rudkjøbing.

Handleplanen indeholder bl.a. røgfri skoletid, standardiserede pakker for tobaksvarer og e-cigaretter og forbud mod at sælge smagsstoffer til e-cigaretter med anden smag end tobak og mentol. 

Ja tak til røgfrie fællesskaber

”Det er meget glædeligt, at vi nu kan tilbyde vores børn og unge røgfri fællesskaber i skoletiden med indførslen af røgfri skoletid i både folkeskoler og på alle ungdomsuddannelser. Det har været et fokuspunkt for Lægeforeningen, fordi ni ud af ti unge starter med at ryge, før de er fyldt 20 år, så det er et stærkt indsatsområde på vej mod en røgfri fremtid,” siger Andreas Rudkjøbing.

Der er også roser til bredden af handleplanen, der fokuserer på alle tobaks- og nikotinprodukter.

”Lægeforeningen er glad for, at aftalepartierne har indset vigtigheden af lovgivning, der også omfatter nye nikotinprodukter som e-cigaretter. Lovgivningen bør hele tiden følge med de nye produkter, der hele tiden kommer på markedet, så Lægeforeningen kommer fortsat til at holde et skarpt øje med udviklingen på området,” siger formanden.