Julens budskaber i en corona-tid
  • Overlægeforeningen
14. december 2020

Som alt andet bliver julen 2020 anderledes, end den plejer. Covid-19 er en uvelkommen gæst, som betyder, at vi ikke kan mødes og være sammen, som vi gerne vil. Alligevel står julens budskaber om taknemmelighed, næstekærlighed og håb stærkere end længe.

Jeg er taknemmelighed over for alle danskere, som yder en indsats for at begrænse covid-19. Overfor de erhvervsdrivende, der kæmper for at holde hjulene og jobbene i gang. Og alle i risikogruppen, der lider store afsavn for at beskytte sig selv og vores sundhedsvæsen.

Jeg er taknemmelig overfor de tusinder, som holder samfundet kørende til trods for at mange føler, at de udsætter sig selv for en risiko. Overfor butiksansatte, buschauffører, skraldemænd, lagerarbejdere og mange andre.

Og jeg er taknemmelig overfor alle ansatte på sygehusene. Rengøringspersonale, portører, lægesekretærer, jordemødrene , bioanalytikere, ergo- og fysioterapeuter, SOSU’er, sygeplejersker og læger, som alle knokler for at hjælpe covid-patienter og alle andre, som har brug for behandling.

Især er jeg taknemmelig over for de læger og forskere, som på rekordtid har skaffet viden, vacciner og behandlingsmuligheder til den nye sygdom. Og som igen og igen svarer på vores mange spørgsmål i interview efter interview.

Mange leverer en kæmpe indsats. Ikke kun af hensyn til sig selv, men af hensyn til mennesker vi ikke kender, men som vi gerne vil passe på. Det kan man kalde næstekærlighed anno 2020.

Julen handler også om håb, og det har vi fået med budskaberne om, at vaccinerne er på vej. Det giver forhåbentlig energi til at blive ved og yde en ekstra indsats nu, hvor smittetallene stiger.

Og det er der brug for. På sygehusene oplever vi allerede en øget belastning. Vi er ikke bange for, om vi ikke har pladser nok til alle covid-patienter. Men vi er bekymret for, om personalet kan følge med. For alle har arbejdet ekstra meget i mange måneder. Alle faggrupper har vist stor vilje til fleksibilitet.

Alt det håber jeg, at politikerne vil huske, når de skal forhandle en ny sundhedsaftale.

Jeg håber, at alle politiske partier vil huske, at vi har brug for et mindre presset sundhedsvæsen, hvor der er bedre tid til den enkelte patient og mulighed for at prioritere ressourcer, når det brænder det på. Vi har brug for dygtige og veluddannede læger, der også har tid til at forske, efteruddanne sig og udvikle behandlinger og afdelinger til gavn for patienterne. Vi har brug for ikke kun at have blik for produktivitet, men også for kvalitet.

Jeg håber, at 2021 bliver et rigtig godt år, hvor vi vender tilbage til en normal hverdag, og hvor sundhedsvæsenet og dets ansatte får bedre rammer for at sikre den bedst mulige behandling til patienterne. Og jeg håber, at alle – trods covid-19 - får en dejlig jul.

Lisbeth Lintz
Formand for Overlægeforeningen