Indfør minimumspriser på øl og sprut
  • Lægeforeningen
02. oktober 2017

Prisen er afgørende for, hvor meget alkohol især unge drikker. Derfor foreslår Lægeforeningen at indføre minimumspriser for at mindske danskernes store og skadelige forbrug af øl og spiritus. 

Staten bør indføre en nedre grænse for, hvor billigt øl og spiritus må være i butikker og kiosker, foreslår Lægeforeningen. 

”Det er alt for billigt at købe alkohol i Danmark. Når et supermarked har slagtilbud på sixpacks, og når man kan købe en flaske hård sprut for under 60 kroner, betyder det, at især unge drikker mere, end hvad de ellers ville have gjort. Derfor foreslår vi, at man hæver priserne og dermed mindsker de unges forbrug, som er alt for højt. Minimumspriser pr. genstand fastsat af staten vil være en oplagt måde at gøre det på”, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Særligt farligt for unge

Han peger på, at det især for unge, hvor hjernen er under udvikling, kan være særligt farligt at drikke alkohol. 

”For mange øl og shots som ung kan have konsekvenser for ens helbred resten af livet. Når man er under 16 år, så bør man slet ikke drikke, og unge fra 16 til 18 år bør ikke drikke ret meget. Danmark er det europæiske land, hvor flest unge drikker alkohol i løbet af en måned, og mere end hver 10. unge i Danmark har været fuld som 13-årig eller endnu tidligere. Det er alvorligt, og er det er nødvendigt, at vi gør noget nu for at begrænse de unges forbrug af sprut og øl”, siger lægeformanden. 

Mange voksne vil også drikke mindre

At indføre minimumspriser på alkohol har også den positive effekt, at mange voksne vil drikke mindre.

Minimumspriser på alkohol er på vej i Irland og Skotland og allerede indført i flere provinser i Canada.

Fakta - danskerne drikker for meget:

En halv million danskere har et skadeligt alkoholforbrug og 147.000 er afhængige. 

Mindst 3.000 danskere dør hvert år som følge af alkohol. 

122.000 børn og unge vokser op i familier med alkoholproblemer. 

Overforbruget af alkohol koster det danske samfund mindst 13 mia. kr. om året.