Ferieåret udløber snart - det skal du være opmærksom på
  • Yngre Læger
13. oktober 2021

Et medlem har sendt os dette spørgsmål: 

Jeg er i tvivl om, hvor meget ferie jeg skal nå at afholde inden nytår – og hvad er egentlig sammenhængen mellem ferieår og kalenderår?

Svar:

Ferieåret løber fra den 1. september – 31. august det efterfølgende år. Det er i denne periode, at du optjener 2,08 feriedag pr. måned, når du enten er i beskæftigelse, er på barsel med dagpenge eller modtager dagpenge. De 25 feriedage, som du optjener i perioden, skal du afholde inden udgangen af det kalenderår, hvor ferieåret udløber.

Det er vigtigt, at du får holdt ferie, inden ferieåret udløber, da ferien og feriepengene ellers bortfalder.

Der er dog to undtagelser:  

  1. Den 5. ferieuge
    Hvis du ikke har brugt den 5. ferieuge, når ferieåret udløber, så kan den automatisk udbetales, uden at feriedagene holdes. Du har også mulighed for at overføre den 5. ferieuge til det efterfølgende ferieår, hvis du indgår en aftale om dette med din arbejdsgiver. Husk, at en sådan aftale skal være indgået inden 31. december. Vær opmærksom på, at hvis du skifter stilling, inden du når at afholde den 5. ferieuge, så kommer ferieugen blot til udbetaling, uden at du dermed har ret til at holde ferieugen.
  2. Feriehindring
    Du har ret til at overføre på til 4 ugers ferie til det efterfølgende ferieår, hvis du er forhindret i at afholde ferie på grund af fx barsel eller sygdom hen over årsskiftet, hvor ferieåret udløber. Hvis den overførte ferie ikke er afholdt, inden du skifter stilling, så vil de overførte feriedage blot komme til udbetaling.

Tal med din HR-afdeling, hvis du er i tvivl om, hvor meget ferie du har tilgode, som skal afholdes inden 31. december 2021. Du kan også ringe til Yngre Læger, hvis du har spørgsmål om ferie. 

Læs mere:
Ferie som regionsansat yngre læge
Ferie som statsansat yngre læge