Covid og et underfinansieret sundhedsvæsen
  • Overlægeforeningen
20. maj 2020

Covid-19 er billede på, hvor meget vi kan præstere, når vi står sammen. Og på hvor kronisk underfinansieret sundhedsvæsenet er. Det siger tillidsrepræsentant i Overlægeforeningen og intensivlæge i Viborg Lisbeth Liboriussen.

Som intensivlæge har Lisbeth Liboriussen stået i orkanens øje.  Hun har været med til at oplære alle, der skulle passe intensivpatienter på det særligt oprettet covid-afsnit i Viborg. Afsnittet har 10 sengepladser, men der har højst været 6 indlagt ad gangen. Og det er jo godt. Men det står også i skarp kontrast til hverdagen i et presset sundhedsvæsen, siger hun:

”Man skal huske, at mennesker også bliver alvorligt syge og dør af sygdomme, vi kender. Jeg synes, at der er for stor forskel på at være syg med covid-19 nu og at have været syg i andre perioder, hvor sundhedsvæsnet har været belastet, som for eksempel i 2018 hvor vi var ramt af en slem influenza. Dengang havde jeg 18 patienter indlagt på intensiv - og jeg var eneste erfarne overlæge”.

”Så spørgsmålet er, om vi kun gør alt det her, fordi corona har hele verdens bevågenhed? Hvad gør vi næste gang, sundhedsvæsenet er ved at segne på grund af influenza? På den måde er det et billede på et kronisk underfinansieret sundhedsvæsen”.

Ros til kolleger og ledelse
Til trods for de kontante ord er det primært en positiv Lisbeth Liboriussen, der fortæller om sine erfaringer, da Overlægeforeningen ringer for at få uddybet vores undersøgelse om covid-19 og overlægernes arbejdsvilkår. Som de fleste overlæger i undersøgelsen fremhæver Lisbeth kollegernes fleksibilitet og samarbejde:

”Stemningen har været mega god. Normalt kan der være lidt stive faggrænser, så jeg havde forventet lidt tilbagelænet reaktioner fra kolleger med armene over kors. Men folk har haft kæmpe ja-hat på”.

Hvad skyldes det?

”Vi er jo i det her system, fordi vi vil gøre det godt. Alle har kunnet se, at vores travlhed ikke bare skyldtes en dårlig politisk beslutning. Alle har kunne stå sammen mod en fælles fjende”.

Er der noget som har fungeret særlig godt?

”Vi har været folk nok. Og så har kommunikationen her i Viborg været fuldstændig klar og tydelig. På afdelingsledelsens kontor har hængt tavle med overblik, og vi har holdt daglige møder. Kvalitetssygeplejerskerne har lavet et fantastisk arbejde. De har bl.a. lavet elektronisk FAQ med de spørgsmål folk typisk stiller”.

Hvordan har I oplevet situationen med værnemidler?

”Generelt har det været frustrerende, men i ’vores hus’ har det være taklet fint. Ledelsen har meldt klart ud, og der har aldrig manglet værnemidler eller været slækket på kravene eller retningslinjerne”.

Du nævner slet ikke økonomi?

”Økonomi har bare ikke fyldt. Men det har en pris, både i forhold til kroner og øre og rent menneskeligt. Jeg hører, at mange sygeplejersker nu får stress symptomer. Folk kan acceptere at køre derudaf så længe, der er en trussel og et behov. Men de har også brug for at komme ned i tempo og i vante rammer igen”.

Se resultatet af undersøgelsen her: Sådan påvirker covid-19 overlægerne (maj 2020)