Covid-19: Læger skal kunne gå sikkert på arbejde
  • Yngre Læger
03. april 2020

Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde som læge under corona-pandemien. Derfor er det også dybt bekymrende, at mangel på værnemidler overhovedet er et issue, vi er nødt til at tale om midt i denne alvorlige situation. Der skal være styr på sikkerheden. Det mener Yngre Lægers formand, Helga Schultz.

Bekymringen for, at hospitaler og almen praksis løber tør for de rette værnemidler til at beskytte læger og andet sundhedspersonale mod coronavirus, har fyldt meget både blandt læger og i medierne.

Yngre Læger har sammen med resten af Lægeforeningen krævet handling for at sikre tilstrækkelig med korrekte værnemidler. Det betyder blandt andet, at vi hele tiden er i hælene på myndighederne for at få dem til at konkretisere og præcisere de retningslinjer, som sendes ud. Og at vi holder arbejdsgiverne fast på, at det er deres ansvar at skaffe de rette værnemidler.

”Det er arbejdsgiverne, der har ansvaret for, at lægers arbejdsmiljø er i orden, og dermed er det også dem, der har ansvaret for, at vi har de rette værnemidler til at beskytte os mod at blive smittet med coronavirus, mens vi er på arbejde. Det ansvar forventer jeg naturligvis, at de lever op til. Det er mit indtryk, at alle arbejder på højtryk for at sikre, at der er nok, og at hospitalerne lige nu ikke står i en akut mangel. Men det er et område, som vi følger nøje,” siger Helga Schultz.

Lægeforeningen afkrævede onsdag en sikkerhed fra myndighederne om, at der er værnemidler nok, hvilket Danske Regioners næstformand bekræfter, at der er.

”Vi har ikke stopfyldte lagre. Men jeg vil garantere, at vi har værnemidler nok til medarbejdere på hospitaler og almen praksis i forhold til de retningslinjer, som ligger fra statslige myndigheder,” siger Ulla Astman til DR.

Smittede sundhedsmedarbejdere

De foreløbige opgørelser viser, at der er 224 smittede blandt det samlede sundhedspersonale i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

”Det kan ikke undgås helt, at personale bliver smittet. Men det er afgørende vigtigt, at alle, der tilser OBS Covid-19 patienter, har adgang til de nødvendige værnemidler, så smittespredning denne vej minimeres. Det er en forudsætning for, at vi kan udføre vores opgaver uden at risikere at blive smittet eller smitte andre,” siger Helga Schultz og fortsætter:

”Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde for læger og andet sundhedspersonale. Vi skal kunne arbejde uden at risikere, at vi bliver syge. Og vi skal gå på arbejde uden at risikere at smitte hinanden og patienterne. Og så er det vigtigt, at alle ansatte bliver sat omhyggeligt ind i at bruge værnemidlerne korrekt, så de virker, som de skal, og så der er nok til alle.”