AC-forlig på plads
  • Yngre Læger
07. februar 2021

Efter lange forhandlinger mellem Statens arbejdsgiver og Akademikerne, der forhandler på alle de 80.000 statsansatte akademikeres vegne, indgik parterne sent lørdag aften et forlig. Det er et forlig, der på trods af resultater på flere områder står i corona-krisens tegn.

Forliget indebærer, at reallønnen forbedres. Aftalen sikrer generelle lønforbedringer på 4,42 procent over tre år samtidig med, at reguleringsordningen, der sikrer parallelitet til den private lønudvikling, videreføres.   

Udover sikringen af reallønnen er der også opnået forbedringer på blandt andet undervisnings- og universitetsområdet: Det gælder for eksempel forlængelse af ph.d. ved barselsorlov og pension af tillæg til vicestatsobducenter med mere. Øget medarbejderinddragelse ved udbud og udlicitering samt styrket kompetenceudvikling er også forbedringer, det er lykkedes at forhandle på plads.

Formand for Yngre Læger, Helga Schultz, siger om resultatet: ”Der er ingen tvivl om, at det her er et kriseforlig, det kommer ikke som nogen overraskelse. Jeg hæfter mig især ved, at reallønnen er sikret. Det var vores vigtigste krav. Når det så er sagt, er det ikke et forlig, der får mig til at gå med armene over hovedet.”