Lad os nu finde en løsning på 1813
  • PLO
03. maj 2016

Publiceret 9. januar 2016

For os handler det om at sikre, at kvaliteten i akutordningen skal være i orden. Det mener vi bedst, man gør, ved at det er en praktiserende læge, der tager imod borgernes henvendelser, skriver Christian Freitag i debatindlæg.

Af Christian Freitag
Formand, Praktiserende Lægers Organisation

Den almene lægehjælp er i Danmark organiseret ved, at 3500 praktiserende læger betjener næsten alle danskere over hele Danmark. Vi tilbyder lægehjælpen fra 2100 større og mindre lægeklinikker, og uden for klinikkernes åbningstid kan danskerne i fire ud af fem regioner få fat i en praktiserende læge gennem lægevagten.

Den eneste undtagelse finder vi i Region Hovedstaden. Her blev de praktiserende læger i lægevagten opsagt i 2013, og siden januar 2014 har de praktiserende læger ikke været en del af Region Hovedstadens akutordning – også kendt som ”1813”.

Alle de udtalelser, jeg hører om 1813, går på, at borgerne vil have godt af, at de lægelige opgaver i 1813 varetages af de praktiserende læger og ikke af andre. Det hører vi entydigt fra både borgere, politikere, embedsmænd og sundhedsfaglige personer. Hvorfor skal det så være så svært at blive enige?

Det interessante er, at det ikke drejer sig om penge. Det drejer om at have indflydelse på sin egen arbejdsdag. Den indflydelse har vi alle dage mellem 8-16, og vi har den i alle andre regioner i vagttiden, altså efter kl. 16. Vi har den bare ikke i Region Hovedstaden.

Mange politikere kan ikke forstå, at den indflydelse er så afgørende. Hvorfor kan I ikke bare blive ansatte i regionen som så mange andre? Og det er måske sagens kerne: Vi ønsker ikke at være ansat i regionen. Vi lægger meget vægt på at have denne høje grad af selvstændighed, og vi påtager os gerne det ansvar, der følger med.

For os handler det også om at sikre, at kvaliteten i akutordningen skal være i orden, og det mener vi bedst, man gør, ved at det er en praktiserende læge, der tager imod borgernes henvendelser. Sådan har man indrettet sig i de øvrige fire regioner, og man kan spørge, hvorfor det skal være anderledes i Region Hovedstaden?

I Praktiserende Lægers Organisation (PLO) spørger vi nu politikerne: Når nu I anerkender, at vi har en enestående dansk model med disse 2100 lægeklinikker, der fungerer som velintegrerede, men alligevel selvstændige enheder, hvorfor kan vi så ikke videreføre den model i Region Hovedstaden?

Hvorfor er det så vigtigt, at vi skal ansættes, når vi i alle de andre regioner fungerer fint, bedre og billigere i en form, hvor vi bevarer en stor grad af selvbestemmelse?

Der skal ikke herske tvivl om at de praktiserende læger meget gerne vil ind og arbejde i 1813. Det er helt naturligt, at vi også betjener borgerne, når vores klinikker lukker kl. 16. Den ekspertise, vi sidder med, giver god mening, både for borgeren og for pengepungen. Vi vil også meget gerne integreres i den teknologiske modernisering, der er investeret i 1813.

Kunne I ikke prøve os af i en periode? I må måle os på ventetid, kvalitet, borgertilfredshed og økonomi. Hvis vi ikke er gode nok, så må I fyre os med kort varsel. Men var det ikke en idé at gøre et forsøg til gavn for alle - ikke mindst borgerne i Region Hovedstaden?

***********************************************
Debatindlægget har været bragt i Berlingske lørdag den 9. januar.