Vi skal have tårnhøje ambitioner for psykiatrien

Vi skal være lige så ambitiøse med at hæve kvaliteten af behandlingen i psykiatrien, som vi har været med kræftplanerne. Det understreger Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, der presser på for markante forbedringer af den underdrejede psykiatri, som endelig er kommet højt op på den politiske dagsorden.

 

Det længeventede arbejde med den kommende 10-års plan for psykiatrien er netop sat i gang, og Camilla Noelle Rathckes budskab til sundhedsminister Magnus Heunicke er meget klart.

”Vi havde aldrig – med fed streg under aldrig – tilladt, at sygehusene for eksempel afslutter en kræftpatients strålebehandling før tid, fordi den næste patient skal ind ad døren. Men det er desværre virkeligheden for mange psykiatriske patienter i dag. Vi skal sikre en psykiatri på niveau med resten af sundhedsvæsenet, og ambitionerne for kvaliteten i fremtidens psykiatri bør være tårnhøje,” påpeger hun.

Camilla Noelle Rathcke understreger, at de nødvendige forbedringer af psykiatrien bliver en af Lægeforeningens højeste prioriteter i den kommende tid. Blandt andet derfor er Lægeforeningen også en del af ”Psykiatriløftet”, som er et samarbejde mellem 44 organisationer og foreninger, der repræsenterer arbejdsgivere, personalegrupper, patienter, brugere og pårørende indenfor psykiatrien. Formålet er at forbedre livet for mennesker, der er ramt af psykisk sygdom og deres pårørende. Derfor har vi i fællesskab udarbejdet 8 forslag til, hvad en 10-årig psykiatriplan bør adressere.

Læs debatindlægget i Dagens Medicin

Vi skal være klar til en lang, lang dans med COVID-19

Eksperter taler om, at vi skal »danse med coronavirusset«. Et poetisk udtryk for den komplekse opgave at holde et virus i skak, mens forskere verden over arbejder på at udvikle vacciner og behandling. Vi kan i sundhedsvæsenet være stolte af indsatsen indtil nu i den største sundhedskrise siden anden verdenskrig, og vi har lært meget af det første halve år. Men vi kan ikke sænke skuldrene, og vi skal være forberedte på, at det bliver en lang dans.

Læs formand, Camilla Rathckes, leder i Ugeskrift for Læger


Tilmeld dig Lægemiddelstyrelsens nyheder om medicin i restordre

Vil du løbende have information om forsyningsvanskeligheder med medicin, som forventes at komme til at påvirke behandlingen af patienter i Danmark? Så kan du tilmelde dig Lægemiddelstyrelsens nye nyhedsbrev.

Abonner på nyhedsbrevet her – vælg "Meddelelser om forsyning af medicin"


Læger spiller en central rolle i at forbedre LGBTI-personers sundhed

Den 18. august var mere end 40 medlemmer samlet i Domus Medica i København for at diskutere, hvordan læger kan fremme sundhed og trivsel for LGBTI-personer. I en positiv og konstruktiv debat diskuterede læger, patienter, pårørende og Sundhedsstyrelsen den nyeste viden på området, kommende initiativer og behovet for mere uddannelse og viden blandt lægerne. Arrangementet var en del af Lægeforeningens deltagelse ved Pride-ugen i København.


Har du kun brug for et enkelt mentormøde?

Kaffemøde-mentorordningen giver dig mulighed for at få en uformel samtale over en kop kaffe. Du vælger selv, hvilken udfordring eller problemstilling i dit arbejdsliv du vil have sparring på. Mødet varer ca. en time og I holder bare ét møde - som udgangspunkt på mentors arbejdsplads.

Find en kaffemøde-mentor i nærhed af dig


Hvad gør du, hvis FMK eller receptserveren er nede?

Hvis det Fælles Medicinkort (FMK) eller receptserveren er nede på grund af tekniske problemer, vil Lægemiddelstyrelsen dispensere fra kravet om elektronisk recept, indtil problemerne er løst.

Det betyder, at du kan anvende papirrecept, faxrecept eller telefonrecept i alle de tilfælde, hvor der normalt er krav om elektronisk recept. Skal du ordinere §4-lægemidler (euforiserende stoffer) skal du for at undgå misbrug anføre dit CPR-nummer på recepten.

Hvis du ikke ønsker at udlevere dit CPR-nummer til patienten via papirrecepten, skal du ordinere via telefonen ved at kontakte det pågældende apotek og afgive ordinationen.

Vær opmærksom på, at apoteket i den forbindelse vil stille dig en række kontrolspørgsmål for at for at sikre, at der ikke er tale om en falsk recept.

Kontrolspørgsmålene kan f.eks. være, hvorfor du ikke benytter FMK, dit autorisations-ID, din fødselsdato og/eller telefonnummer og arbejdssted.

Det svarer til den praksis, der var gældende, før kravet om elektronisk recept blev indført i oktober 2017.

Har du spørgsmål til det Fælles Medicinkort, kan du henvende dig til FMK supporten


Kom til møde i din region: Hvordan kan du bidrage lokalt til den grønne omstilling?

Alle har en rolle at spille, når det kommer til den grønne omstilling – men hvordan kan vi som arbejdsplads, fagforening og organisation bidrage? Lægeforeningen er en del af alliancen ”Broen til Fremtiden”, der inviterer til dialogmøde: Hvordan kan du gøre en forskel, når det kommer til den grønne omstilling, og hvilke lokale handlemuligheder har du? Broen til Fremtiden holder møde i alle regioner.

Det er gratis at deltage. Møderne holdes i FOA’s lokaler og er åbne for alle. Læs mere om de regionale møder, og tilmeld dig her

 

Få ekstra rabat på designmøbler hos Ingvard Christensen

Som medlem af Lægeforeningen får du rabat hos Ingvard Christensen. Rabatten gælder både møbelhusene i Lyngby, Odense, Vejle og Esbjerg (og fra februar 2021 i Aarhus) og på webshoppen, hvor du finder et stort udvalg af lækre designmøbler og belysning. Frem til 31. december 2020 får du nu ekstraordinært 23 procent rabat.

Se hvordan du får rabat (kræver login)


Ny medlemsrabat: Swapfiets cykelabonnement

Bliv en del af verdens største cykelabonnement. For et fast månedligt beløb får du en Swapfiets kvalitetscykel, og abonnementet sikrer, at din cykel altid virker – reparationer samt al service er inkluderet i prisen. Hvis din cykel ikke kan laves på stedet, byttes den til en anden. Swapfiets findes i København, Odense, Aarhus og Aalborg og servicerer også via udkørende mekanikere. Som medlem får du 20 procent rabat på de første seks måneders abonnement og intet oprettelsesgebyr.

Læs mere om tilbuddet her (kræver login)


Lægeforeningen Nordjylland: Kom til medlemsmøde med Styrelsen for Patientsikkerhed

Oplever du, at dokumentationskrav og regler kan være svære at leve op til i en presset hverdag? Og hvad betyder de nye muligheder for at give påbud for de organisatoriske forhold, hvor ledelserne også har et ansvar for, at den kliniske hverdag hænger sammen? Lægeforeningen Nordjylland har inviteret Styrelsen for Patientsikkerhed til et medlemsmøde med oplæg, debat og fælles spisning.

Aalborg Kongres & Kultur Center d. 28. september fra kl. 17-20

Læs mere, og tilmeld dig her


Lægeforeningen Hovedstaden: Kom til generalforsamling i Lægeforeningen Bornholm

Lægeforeningen Bornholm afholder generalforsamling lørdag d. 12. september på Hotel Siemsens Gaard i Svaneke. Mødet starter kl. 15.30 med middag kl. 18. Vi får besøg af konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst, som holder oplæg om ”Hvad har vi lært af covid-19 epidemien – med fokus på fremtiden” med spørgsmål og debat bagefter.  

Der har været et ønske om at genoptage den gode tradition med fest bagefter, men pga de mange forskellige corona-meldinger er denne desværre udsat til 2021. Derimod vil der være god tid til kollegialt samvær ved middagen efter generalforsamlingen. Tilmeld dig generalforsamlingen her 

 

Lægeforeningen Hovedstaden: Det sammenhængende sundhedsvæsen kræver mere lægelig ledelse 

Lægeforeningen Hovedstadens bestyrelse arbejder for i samarbejde med Region Hovedstaden at styrke rammerne for den lægelige ledelse i hele regionen. Samarbejdet har affødt konkrete bud på, hvordan vi får flere læger til at vælge ledelse til. Før sommerferien bragte Ugeskrift for Læger et indlæg med Lægeforeningen Hovedstadens bestyrelses bud på, hvordan vi får flere læger til at vælge ledelse til gavn for det sammenhængende sundhedsvæsen.

Læs hele indlægget her

 

Lægeforeningen Sjælland: Kom til efterårsmøde om Region Sjællands visioner for fremtidens sundhedsvæsen

Lægeforeningen Sjællands afholder efterårsmøde den 17. september på Comwell Køge Strand fra kl. 17-20. Vær med til at debattere Region Sjællands ambition om et nært og specialiseret sundhedsvæsen med borgeren i centrum og samspillet med de nationale pejlemærker. Moderator vil være chefredaktør på Ugeskrift for Læger, Bo Hasseris, der vil sikre god og livlig debat med bl.a. llem regionsrådsformand Heino Knudsen. Vi glæder os til en aften med store visioner og bud på konkrete udfordringer.  

På mødet vil vi også uddele Lægeforeningen Sjællands kollegialitetspris.

Læs mere, og tilmeld dig her