LF Nyhedsbrev 12. marts 2021

Vaccination med AstraZeneca sat i bero

Sundhedsmyndighederne har af forsigtighedshensyn sat vaccination med AstraZeneca i bero efter meldinger om en mulig alvorlig bivirkning i form af dødelige blodpropper. Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark. Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, ser med stor alvor på situationen.

”Et dødsfald er tragisk for den enkelte og de efterladte. Det er helt rigtigt af sundhedsmyndighederne at sætte vaccination med AstraZeneca i bero og undersøge sagen til bunds. Det skal afklares, om der er sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og den mulige alvorlige bivirkning i form af dødelige blodpropper,” siger hun.

”Det er afgørende med tillid til vaccinerne. Mange læger og andre sundhedspersoner har fået eller skulle have AstraZeneca-vaccinen, og der skal naturligvis være styr på sikkerheden. Det hører jo også med i det samlede billede, at der er risici og ulemper ved ikke at blive vaccineret,” siger Camilla Noelle Rathcke.

Lægeforeningens formand sendte for en måned siden netop et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke, hvor hun opfordrede ham til at svare på en række spørgsmål om vaccinen fra AstraZeneca.

”Den nuværende situation understreger blot behovet for klarhed over flere spørgsmål i forhold til AstraZeneca-vaccinen, og det ser vi frem til at få svar på på et kommende møde med Sundhedsstyrelsen. Der er fortsat også behov for klarhed om overvågning af smitte med videre blandt læger og andre sundhedspersoner vaccineret med AstraZeneca og også eventuel revaccination,” understreger Lægeforeningens formand.

 

Hvad skal du gøre?

Praktiserende læger behøver IKKE være opsøgende og aktivt kontakte de patienter, der er vaccineret med AstraZeneca-vaccinen. 

Alle læger, der får henvendelser fra patienter, der oplever bivirkninger, skal være ekstra opmærksomme og indberette disse på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: Meld en bivirkning

 

Svar på åbent brev om overenskomst

Yngre Læger, Overlægeforeningen og Lægeforeningen har modtaget et åbent brev fra flere medlemmer om den nye overenskomst forhandlet af Overlægeforeningen. Det åbne brev er udover at være sendt til Yngre Læger, Overlægeforeningen og Lægeforeningen også omtalt i flere medier. Brevet forholder sig blandt andet til Lægeforeningens vedtægter, og vi har indhentet juridisk bistand i forbindelse med besvarelsen. Vi forstår frustrationen og har taget henvendelsen meget alvorligt. Du kan læse svaret her