Vær med til at formulere nye etiske principper for læger

Hvilke etiske principper er så grundlæggende, at alle læger skal leve op til dem? Det kan du og andre medlemmer være med til at beslutte.

  • Er du forpligtet til at gøre patienten opmærksom på, hvis dine handlinger eller udtalelser adskiller sig fra den faglige konsensus?
  • Hvordan skal du handle, hvis en kollega er til fare for patientsikkerheden?
  • Har du som læge også en etisk forpligtigelse overfor samfundet?
  • Hvad gør du, hvis din egen fysiske eller psykiske tilstand påvirker dine evner som læge?

Lægeforeningen arbejder i øjeblikket på at formulere nye etiske principper for alle læger, der omhandler dine etiske forpligtigelser over for patienter, kolleger, samfundet og dig selv.

Kom med din mening om de nye principper

Her kan du se og kommentere det foreløbige udkast til nye etiske principper

Medlemsmøder: Lægeetikken til debat i Aarhus og København
Lægers etiske forpligtigelser vil også være i fokus på to debatmøder i henholdsvis Aarhus og København i januar 2018.

Her kan du og andre interesserede medlemmer debattere de nye etiske principper med kolleger fra arbejdsgruppen bag de nye principper.

Kom og deltag i debatten:

  • 22. januar kl. 17-19.30 i Domus Medica, Kristianiagade12 i København
  • (Aflyst) 24. januar kl. 17-19.30 i Aarhus på Marselisborgcentret, PP Ørums Gade 11, bygning 8, 8000 Aarhus C

Du kan tilmelde dig medlemsmødet i København ved at sende en mail til Eva Rahbek på er@dadl.dk

 

Har du brug for et enkelt mentor-møde?

Har du brug for at vende en konkret problemstilling på et enkelt møde med en mentor? En ny kaffemøde-mentorordning giver mulighed for en uformel samtale over en kop kaffe.

Lægeforeningen lancerer et nyt mentortilbud til dig, der ikke har brug for et længere mentorforløb, men måske bare brug for et enkelt møde med en mentor.

Kaffemøde-mentorordningen giver dig mulighed for at få en uformel samtale over en kop kaffe. Du vælger selv den konkrete udfordring eller problemstilling i dit arbejdsliv, som du vil have sparring på.

Du kontakter selv den mentor, du gerne vil mødes med. I aftaler selv, hvor mødet skal finde sted.

Læs mere om kaffemøde-mentorordningen og se listen over mentorer

 

Find de sidste julegaver på læger.dk

Som medlem af Lægeforeningen får du op til 80 procent rabat på møbler, bøger, design, delikatesser og sportsudstyr.

Mangler du at få de sidste gaver i hus inden jul? Lægeforeningen har samlet en lang række gode medlemsrabatter på alt fra bøger og delikatesser til boligindretning og løbetøj.

Hos FADL’s Forlag kan du bl.a. købe den revidere udgave af ”Ve og velfærd”, der er en samlet fremstilling af lægevidenskabens og det danske sundhedsvæsens historie gennem 200 år. Derudover finder du bøger om almen sundhed, mad, motion, børn og familie og fagbøger til sundhedsprofessionelle. Du får 25 procent rabat hos FADL’s Forlag.

Hos Casanova og Movement finder du møbler og design fra de kendte mærker, som f.eks. Fritz Hansen, Louis Poulsen, HAY, Vipp mv. Du får 18 procent hos Casanova.dk og op til 35 procent hos Movement.

Hos Gaveklubben finder du et bredt udvalg af design, køkkengrej og elektronik fra bl.a. Georg Jensen, Bang & Olufsen, Weber og KitchenAid. Du får op til 80 procent rabat.

Soccershoppen.dk og Løbeshop.dk får du op til 20 procent rabat på løbetøj og -sko, sportsudstyr, tasker og bolde mv.

Hos Løgismose.dk kan du købe gavekurve, delikatesser og grej med op til 25 procent rabat.

Se alle de gode medlemsrabatter  

Julekugle

 

Svendborg-sagen: Klare budskaber til ministeren

Der er behov for præcise regler for journalføring, bedre retssikkerhed for sundhedsprofessionelle og en styrket indsats for at forebygge fejl i sundhedsvæsenet. Lægeforeningens formand havde klare budskaber med til sundhedsministeren i Svendborg-sagen.

Da Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, mødtes med sundhedsministeren i kølvandet på Svendborg-sagen, havde han tre klare budskaber med.

For det første er der opstået en stor usikkerhed om, hvad der skal journalføres, og kravet til dokumentation er steget voldsomt. Læger, sygeplejersker og andre skal journalføre af hensyn til patientsikkerheden - ikke for at gardere sig i en eventuel tilsyns- eller klagesag. Der er derfor behov for mere enkle og præcise regler.

For det andet skal lægers retssikkerhed styrkes ved, at der etableres en ny uafhængig ankeinstans. Det handler om lægers tillid til Styrelsen for Patientsikkerheds beføjelser og sanktionsmuligheder. Som situationen er i dag, kan der gå flere år før en læge for afklaring i konkrete sager.

Endeligt er der brug for, at vi bliver bedre til at lære af fejl i sundhedsvæsenet og forebygge, at de sker igen. Det er helt afgørende for bedre patientsikkerhed. Det arbejde fylder kun meget lidt hos Styrelsen for Patientsikkerhed i dag, og det bør der laves om på.

Lægeforeningens formand var meget tilfreds med mødet med ministeren:

”Hun tog sagen meget alvorligt og lyttede. Der var en konstruktiv dialog, og vi har en forventning om, at ministeren vil handle på i hvert fald dele af de forslag, vi kom med”, siger Andreas Rudkjøbing om mødet.  

Læs mere om Lægeforeningens budskaber til sundhedsministeren:

Lægeformand: Ministeren lyttede

Læger: Styrelsen for Patientsikkerhed kan blive meget bedre til at forebygge fejl i Sundhedsvæsenet