Lægeforeningen til DF: Et godt liv er et sundt liv uden afhængighed

REPLIK: Liselott Blixt mener, at sundhed ikke er lig med at leve længst, men at leve godt. Men at have et godt liv handler i høj grad om at leve uden afhængighed, mener formand Andreas Rudkjøbing.

Af Andreas Rudkjøbing, Formand for Lægeforeningen

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, peger i et debatindlæg i Altinget på, at sundhed ikke er lig med at leve længst tid, men at leve et godt liv med masser af livskvalitet.

Det er jeg meget enig med Liselott Blixt i. Men at have et godt liv handler i høj grad om at leve et sundt liv.

Livskvalitet er at kunne træffe egne frie valg gennem hele livet. Det er ikke livskvalitet at være afhængig af tobak eller alkohol.

Politisk ansvar at skærme børn og unge
Afhængighed fastholder mennesker i et forbrug, der i den grad er skadeligt for deres sundhed.

Eksempelvis vil seks af ti rygere gerne holde op med at ryge. Men de kan ikke stoppe, fordi de er blevet afhængige. Tobak og alkohol ødelægger helbred, menneskeliv og familier.

Det er et politisk ansvar at sikre den højeste grad af livskvalitet for alle borgere. Det kan vi ikke udelukkende overlade til den enkelte og markedskræfterne.

Som samfund er det især vores fælles opgave at skærme børn og unge mod forbrug og adfærd, som skaber afhængighed.

Dårligt helbred er det mest begrænsende for at kunne leve sit liv med et arbejde, med livskvalitet og med den glæde, det er at kunne se sine børn og børnebørn vokse op.

Bragt i Altinget Sundhed 29. november 2018.