Gå til indhold

Lukningen af urinvejskirurgisk afdeling har åbenlyse konsekvenser

Debatindlæg af Josephine Duevang Rathenborg, formand for Lægeforeningen Syddanmark
Bragt i Jydskevestkysten den 15. oktober 2021

Vi har i Region Syddanmark gennem længere tid haft problemer med at rekruttere og fastholde speciallæger inden for flere specialer. Det begynder at sætte sit aftryk på regionen, senest med beslutningen om at lukke den urinvejskirurgiske afdeling på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa.

Når beslutningen træder i kraft, har den nogle åbenlyse konsekvenser fra dag et. Flere patienter i regionen med akutte urologiske sygdomme skal nu transporteres til andre af regionens sygehuse for at modtage akut behandling, og kan altså ikke behandles i deres nærområde – med alt hvad det indebærer af gener for patienter og pårørende. Rent lavpraktisk betyder det, at et barn fra Nordborg på Als med mistanke om snoet testikel skal køres i ambulance til Vejle Sygehus for at blive opereret.

Med lukningen af afdelingen lukker man samtidig ned for et uddannelsessted for kommende speciallæger, og på den måde sætter man gang i en negativ spiral. Vi kan i forvejen ikke rekruttere og fastholde nok speciallæger på området, og som konsekvens deraf får vi nu heller ikke uddannet nye læger med urologien som speciale i dele af regionen.

Lukningen har været en nødvendig beslutning, da det ikke har været muligt at opretholde den nødvendige behandlingskvalitet og patientsikkerhed - men det gør ikke beslutningen mindre ærgerlig.

Og urologien er ikke det eneste speciale i vores region, der har alvorlige udfordringer med at rekruttere og fastholde læger: Lungemedicin, øre-næse-hals og neurologi er nogle af de næste i rækken, som jeg frygter, kan ende med at lide samme skæbne.

Man kan gøre flere ting, for at få stoppet den onde cirkel: Vi bør prioritere velfungerende og attraktive uddannelsesmiljøer, så vi kan tiltrække nye læger inden for de trængte specialer. Vi bør sikre, at der er gode ansættelsesforhold for vores senior-kolleger, så de bliver længere på arbejdsmarkedet og hjælper vores nye kolleger godt på vej, og vi bliver nødt til at have fokus på en sund ledelsesstruktur, så de enkelte specialer får et godt fundament at stå på.

Når regionsrådsvalget 16. november er afgjort, så står vi i Lægeforeningen selvfølgelig klar til sparring og rådgivning af det nye regionsråd. Det må være i vores alles interesse, at vi kan bibeholde tilbud om akut behandling i borgernes nærmiljø – også i de små specialer.