Gå til indhold

Danmark skal vinde guld i at beskytte unge mod druk

Mens sommerens store sportsbegivenheder har trukket overskrift på overskrift, og jagten på medaljer og rekorder har fået danskernes fulde opmærksomhed, så viser det sig, at danske forældre samtidig ikke har øje for en trist titel, som vi hiver hjem år efter år: Danske unge er desværre europamestre i druk. Eller rettere de dårligste i Europa til at holde sig fra flasken. Og den ”præstation” er på ingen måde noget at råbe hurra for.

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt på avisendanmark.dk den 14. august 2021

Ifølge en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, så tror tre ud af fire forældre alligevel, at netop deres børn drikker mindre end gennemsnittet.

Det tyder på, at for få forældre er klar over, hvor stort de unges forbrug og hvor alvorligt problemet er. Det kan betyde, at mange ikke får taget de vigtige snakke med deres børn om den usunde alkoholkultur, der stadig hersker i Danmark. Og derfor får vi som samfund heller ikke taget opgøret med den.

Men vi har faktisk fået ’hjælp’ fra uventet kant: Coronanedlukningen har fået de unge til at drikke betydeligt mindre. En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 54 procent af de unge drak mindre eller meget mindre under den første nedlukning. For mange af de unge var det en kærkommen forandring. De beskriver, hvordan de under nedlukningen erkendte, at det ikke var alkoholen, de savnede, men samværet med vennerne. Og tidligere undersøgelser har da også vist, at mere end halvdelen af alle unge har følt sig presset til at drikke alkohol for at være en del af fællesskabet.

Det er tankevækkende, at der skal en pandemi til, når det i virkeligheden er vi voksnes ansvar at få vendt udviklingen.

Vi må som forældre indse, at hvis vi ikke gør noget for at hjælpe vores børn og unge med at holde den usunde alkoholkultur på afstand – ja, så ender de måske med at blive en del af den.
Sådan er det gået for mindst 30.000 unge, som har så stort et forbrug af alkohol, at de har behov for vejledning eller behandling for det.

I Lægeforeningen ser vi et behov for, at man fra politisk side giver forældrene en hånd med at sætte grænser for alkoholindtaget blandt børn og unge. Det har vi både som samfund og sundhedsvæsen, politikere og forældre en interesse i. Og det kan til en start gøres ved at bruge nogle af de værktøjer, som vi ved virker: Sæt grænsen for køb af alkohol op fra 16 til 18 år, og indfør markant højere priser på alkohol.
Vi ved nemlig, at mange forældre bruger aldersgrænserne som rettesnor, når de laver aftaler med deres børn.

På den måde kan vi gøre alkoholen sværere tilgængelig for de unge og medvirke til at få stoppet de dårlige alkoholvaner, som for manges vedkommende grundlægges alt for tidligt i livet – og måske endda helt uønsket. Det ansvar må vi voksne tage på os for at beskytte vores børn og unge.