Gå til indhold

Børn og unge med psykiske lidelser bør have krav på hurtig hjælp

Debatindlæg fra Thea Heide Faaborg, formand for Lægeforeningen Nordjylland.
Bragt i Nordjyske Stiftstidende den 31. oktober 2021

Forestil dig, at du har en søn eller en datter, som har det dårligt psykisk. Som er ked af det, nedtrykt, urolig eller på anden måde psykisk ustabil. Du har brug for, at nogen vurderer, om dit barn har brug for særlig støtte, eller afklarer, om der er brug for en henvisning til børne- og ungdomspsykiatrien. 

Du kan se, at dit barn er forpint og har brug for hurtig hjælp. Men den hurtige hjælp er der bare ikke. Som det er lige nu må børn og unge med mistanke om psykiske problemer alt for ofte vente længe på at få den vurdering i den kommunale psykologiske-pædagogiske rådgivning (PPR), som skal afklare, om de har brug hjælp og hvilken slags. 

Selv om der ikke laves samlede opgørelser fra centralt hold, viser en undersøgelse, at der er ventetid på en pædagogisk-psykologisk vurdering i hele landet. I 6 ud af 10 kommuner er der mere end to måneders ventetid. I knap 4 ud af 10 kommuner må børn vente 3-6 måneder, enkelte steder op til et år. Erfaringerne fra Region Nordjylland tegner et tilsvarende billede.

Det kan vi ikke være bekendt. Hverken overfor børnene og de unge eller overfor deres familie. Akkurat som det er tilfældet for voksne, så bør børn og unge have krav på en hurtig vurdering – optimalt indenfor 30 dage - i den kommunale PPR. Ellers risikerer vi, at de får det meget værre, mens de venter i ubestemt tid på denne skjulte venteliste. En hurtig og kompetent hjælp til børn og unge med psykiske lidelser eller udviklingsforstyrrelser, for eksempel ADHD eller autisme, er vigtigt for barnets trivsel og prognose.

Børn og unge med psykiske udfordringer har som alle andre patienter ret til behandling, men problemet her er, at det tager så lang tid overhovedet at få vurderet, om der er et problem.

Der er derfor brug for, at kommunerne systematisk følger op på, at de har de rigtige tilbud til børn og unge, at kvaliteten er i orden og at ventetiden er kort. Samtidig skal praktiserende læger i alle dele af landet kunne henvise børn med psykiske problemer direkte til PPR eller – i de mest alvorlige tilfælde – direkte til børne- og ungdomspsykiatrien udenom PPR.

Lægeforeningen opfordrer sundhedsminister Magnus Heunicke og socialminister Astrid Krag til at få løst problemet med den skjulte venteliste. Regeringen kan passende tage problematikken op i forbindelse med den længeventede 10-årsplan for psykiatrien, som de har varslet i slutningen af året. Vi skal fjerne denne skjulte venteliste for børn og unge, som har brug for hurtig hjælp.