Gå til indhold

Beskyt børn og unge mod nikotinposer

Nikotinposer lokker unge i fælden med blandt andet gennemdesignede pakninger og garantier for god smag.

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Jyllands-Posten den 15. juli 2021

Tobaks- og nikotinprodukter er populære blandt unge, viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Næsten 30 pct. af unge mellem 15 og 29 år bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt dagligt eller lejlighedsvist. Det er flere end sidste år, og det er virkelig skræmmende i en tid, hvor vi egentlig går og regner med, at de unge godt ved, hvor skadeligt tobak og nikotin er for deres helbred.

Det er især snus, opvarmet tobak og nikotinposer, som vinder indpas hos de unge. Det er produkter, der med smarte navne og indbydende indpakning appellerer til børn og unge, og de er skabt uden meget andet formål end at skabe en afhængighed af nikotin. De indeholder nemlig høje koncentrationer af det sundhedsskadelige stof. Det betyder, at børn og unge, hvis hjerner er særligt sårbare over for nikotin, risikerer at blive afhængige resten af deres liv.

Efter at prisen på cigaretter i april i år blev sat op, har de unge nedsat deres cigaretforbrug. Det er virkelig glædeligt og viser, at tiltagene i den nationale handlingsplan mod børn og unges rygning virker. Men vi må også beskytte vores børn og unge mod andre former for tobak og nikotin – med et snævert fokus på rygning og cigaretter kommer vi ikke i mål.

Desværre mangler der stadig at blive grebet ordentligt ind i forhold til nikotinposer. Det bør der rettes op på hurtigst muligt.

Et bredt flertal i Folketinget indgik i slutningen af 2019 en handleplan mod børn og unges tobak. Der var mange gode elementer i aftalen – blandt andet røgfri skoletid, tobaksprodukter væk fra disken, et længe ventet farvel til de fleste smagsstoffer i e-cigaretter og ikke mindst, at cigaretter blev dyrere – en faktor, som er ret afgørende for faldet i børn og unges forbrug.

Men desværre mangler der stadig at blive grebet ordentligt ind i forhold til nikotinposer. Det bør der rettes op på hurtigst muligt.

Regeringen har dog sagt, at den vil »afsøge muligheden for at pålægge afgifter på nye nikotinprodukter som for eksempel nikotinposer«.

Det støtter vi op om i Lægeforeningen, og vi håber, at det vil betyde, at nikotinposerne bliver markant dyrere så hurtigt som muligt. Poserne bør også omfattes af forbuddet mod smagsstoffer og kravet om neutral indpakning, så færre børn og unge bliver afhængige af nikotin fremover.