Gå til indhold

Flere bør have ret til at fravælge genoplivning

Ældre mennesker skal ikke frygte, at de bliver forsøgt genoplivet ved hjertestop mod deres vilje.

Debatindlæg af Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Bragt i Fyens Stiftstidende, den 5. februar 2020

Som det er i dag, kan patienter nemlig kun sige nej tak til genoplivning på forhånd, hvis de allerede er i gang med et behandlingsforløb og i den forbindelse har tilkendegivet, at de ikke ønsker, at lægen forsøger at genoplive dem. I alle andre situationer er det lægens pligt at forsøge genoplivning. Men de regler, mener jeg, bør ændres. Jeg har svært ved at se meningen med, at en patient, som i habil tilstand har taget stilling til et eventuel senere genoplivningsforsøg ved hjertestop, ikke skal have sit ønske respekteret.

Det kan i sidste ende skabe en ulykkelig situation for både borgeren og lægen, når en borger bliver genoplivet mod vedkommendes ønske.

Derfor opfordrer jeg politikerne på Christiansborg til at udvide retten til at fravælge genoplivning ved hjertestop. Hvis loven laves om, er det afgørende, at de praktiske forhold er på plads fra start, og der skal være sikkerhed for, at borgerens fravalg er foretaget i habil tilstand.

At det er sket frivilligt, at borgeren forstår konsekvenserne af valget, og at det er klart dokumenteret. Dertil kommer, at det er helt afgørende, at lægen på forhånd har kendskab til patientens ønske, eller at informationen er tilgængelig øjeblikkeligt i den akutte situation, hvor lægen skal træffe den afgørende beslutning. Ellers er risikoen, at livreddende behandlinger udsættes i de tilfælde, hvor patienten ønsker behandling, hvilket kan have fatale konsekvenser.