Forebyggelse er forsvundet fra dagsordenen

13. november 2015 i Politiken

Af Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Man skal have luppen frem, hvis man skal finde noget om forebyggelse i regeringens fremtidsplaner for sundhedsområdet. Hverken i regeringens program eller i finanslovsforslaget bliver der brugt ret mange ord på forebyggelse. At Sophie Løhde også har fået fjernet forebyggelse fra sin officielle ministertitel er også et vink med en vognstang om, at området er nedprioriteret.

Det er paradoksalt, at forebyggelse nærmest er forsvundet fra den sundhedspolitiske dagsorden i Danmark, når der i høj grad er brug for netop håndfast forebyggelse.

Hvis vi vil gøre noget seriøst mod vores store folkesygdomme, herunder mange kræftformer, kommer vi ikke uden om forebyggelse. Danskernes kostvaner, manglende motion og alkoholforbrug medfører, at vi dør markant tidligere og har flere år med sygdom end stort set alle andre i den vestlige verden.

Næsten halvdelen af alle er voksne overvægtige, og stadig flere børn kæmper med for mange kilo. Samtidig er det især den del af befolkningen, som i forvejen har udsigt til et kortere liv og mere sygdom end os andre, som i stadig stigende grad får flere alvorlige sundhedsproblemer.

Der er brug for en håndfast tilgang, hvis den udvikling skal vendes. I stedet for at gemme forebyggelsen væk, er det nødvendigt med politiske initiativer, som flytter noget. Lægeforeningen vil derfor opfordre regeringen til at sætte aldersgrænsen for køb af alkohol op til 18 år. Alkoholreklamer skal afskaffes. Prisen på cigaretter og tobak skal hæves, og så skal muligheden for bevægelse - f. eks. ved etablering af cykelstier - tænkes ind, når vi planlægger fremtidens bymiljø.

Det kan lyde voldsomt, men det er helt nødvendigt at handle nu, hvis danskerne fremover skal leve længere og sundere.