Der mangler vigtig viden om medicinsk cannabis

Af Tue Flindt Müller, formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg

Sjællandske bragte mandag et interview med Liselott Blixt, formand for Folketingets Sundheds- og ældreudvalg, hvor hun undrer sig over, at læger er bekymrede for at udskrive cannabis.

Det enkle svar er: medicinsk cannabis ikke er ordentligt afprøvet. Vi ved alt for lidt om virkninger og bivirkninger. Cannabis har ikke gennemgået de videnskabelige afprøvninger, som lægemidler har. Vi frygter, at patienter kan tage skade af cannabis.

Det er derfor, at vi som læger er bekymrede over den nuværende forsøgsordning, som er gennemtvunget af politikere - på trods af rådgivning fra sundhedsmyndigheder og eksperter. Læger i Danmark er ikke alene med denne holdning. Verdenslægeforeningen mener også, at der er brug for mere viden, før man kan bruge cannabis til behandling af patienter.

Liselott Blixt kritiserer læger for at være mod forskning i behandling med cannabis. Det er vi ikke. Tværtimod støtter vi, at der forskes, så patienter og læger kan få den viden om virkning og bivirkninger, som mangler i dag. Det har vi efterlyst igen og igen. Men hvis Liselott Blixts udtalelser i artiklen står til troende, og hun vil medvirke til at skaffe ressourcer til forskning, som kan give nødvendig viden, er det naturligvis noget, som vi vil se frem til blive virkelighed.

Debatindlægget er bragt i Frederiksborg Amts Avis den 7. august 2018