Brev til statsminister Mette Frederiksen

Lægeforeningen, den 22. december 2020

Kære Mette Frederiksen.

Jeg skriver til dig, fordi vi har en fælles interesse i at sikre, at den danske befolkning kommer bedst muligt igennem COVID-19 pandemien – både ved at følge retningslinjer og restriktioner, men ikke mindst også ved at blive vaccineret. Det er de danske læger og sundhedsprofessionelle optaget af, og mange gør også en indsats for at vise, de støtter op om sagen ved med deres faglighed at blande sig aktivt i den offentlige debat, hvad enten i de skrevne eller digitale medier.

Det er derfor med stor ærgrelse, at Lægeforeningen har erfaret, at læger, som blander sig i debatten om COVID-19 epidemien, herunder debatten om vaccinationer, bliver udsat for en hetzlignende adfærd på de sociale medier fra personer, som er skeptiske over for myndighedernes og sundhedsvæsenets tilgang til at bekæmpe sygdommen. Vi ved fra henvendelser fra medlemmer, at der i nogle tilfælde udveksles oplysninger om sundhedspersoners privatadresser, og der er brugt udtryk som ”Vi skal have fat i de læger og sygeplejersker, der bliver ved at holde hånden over regering og narrativ. De skal stilles til ansvar”.

Vores medlemmer arbejder hårdt med at bekæmpe COVID-19 og de spor, som epidemien trækker efter sig andre steder i sundhedsvæsenet. Derfor er det uacceptabelt, at man også skal bekymre sig om personlig hetz og de usikkerheder, det giver i forhold til at kunne beskytte sig selv og sine nærmeste. Det er vores opgave at være koncentrerede om at bekæmpe sygdommen og behandle alle patienter bedst muligt. Det er ikke vores opgave at skulle håndtere de politiske reaktioner, som følger i kølvandet på regeringens håndtering af epidemien. Det er derfor afgørende, at der gribes resolut ind over for de personer, som står bag disse truende og hetzende udsagn mod læger og andre sundhedspersoner. Vi opfordrer nu vores medlemmer til at politianmelde disse alvorlige chikaneringer, hvis de møder dem.

Lægeforeningen opfordrer derfor regeringen til offentligt at tage kraftigt afstand fra disse personers utilstedelige handlinger og at sikre, at politiet prioriterer opgaven med at efterforske disse anmeldelser og anden tilsvarende adfærd.

Vi ser frem til at høre fra dig, men ønsker samtidig både dig og regeringen en rigtig god jul i en meget travl tid.
Med venlig hilsen

Camilla Noelle Rathcke
Formand
 

cc: Justitsminister Nick Hækkerup og sundhedsminister Magnus Heunicke.