FAS' årsmøde

Disruption i sundhedsvæsenet – hvad er lægens rolle?

 

FAS' årsmøde 5. oktober 2018

Kunstig intelligens, big data og sociale medier er nogle af de nye teknologier, som er i fuld gang med at forandre vores verden fundamentalt. Udviklingen kaldes ”disruption”, og den vil få vidtrækkende konsekvenser for sundhedsvæsenet og ikke mindst den måde, læger arbejder på.   

I foråret godkendte FDA i USA det første automatiserede diagnosticeringssystem. Eksperter vurderer, at algoritmer om få år vil være bedre end læger til at stille de fleste standarddiagnoser. Og måske vil intelligente robotter overgå selv de bedste kirurger i løbet af nogle årtier. Samtidig vil dele af befolkningen selv kunne bruge kunstig intelligens til at vurdere deres sundhedsdata og helbred. 

Er denne udvikling allerede så langt fremme, at lægerne er sat uden for indflydelse? Eller er forventningerne til kunstig intelligens i virkeligheden overdrevne? Og hvad betyder udviklingen for lægernes arbejdsvilkår?
Disse spørgsmål og mange andre blev vendt og diskuteret på  årsmødet.

På mødet fortalte virksomhedsrådgiver Lone Overgaard Thier , hvad disruption betyder for sundhedsvæsenet, for lægerne og for læge-patient-relationen.  

Leder af Medical Affairs i Radiometer, Henrik Rindel Gudbergsen gav os et indblik i nye teknologier som f.eks. Watson computersystemet, der har været afprøvet på Rigshospitalet. 

Endelig gav iværksætteren og speciallæge i almen medicin, Imran Rashid, sit bud på, hvordan vi som læger kan bruge de gode side af den digitale udvikling og undgå de dårlige. 

Speciallæger: Disruption kan være til gavn for patienterne (nyhed udsendt 4. oktober 2018)