FAS' årsmøde

Disruption i sundhedsvæsenet – hvad er lægens rolle?

 

FAS' årsmøde 5. oktober 2018

Kunstig intelligens, big data og sociale medier er nogle af de nye teknologier, som er i fuld gang med at forandre vores verden fundamentalt. Udviklingen kaldes ”disruption”, og den vil få vidtrækkende konsekvenser for sundhedsvæsenet og ikke mindst den måde, læger arbejder på.   

I foråret godkendte FDA i USA det første automatiserede diagnosticeringssystem. Eksperter vurderer, at algoritmer om få år vil være bedre end læger til at stille de fleste standarddiagnoser. Og måske vil intelligente robotter overgå selv de bedste kirurger i løbet af nogle årtier. Samtidig vil dele af befolkningen selv kunne bruge kunstig intelligens til at vurdere deres sundhedsdata og helbred. 

Er denne udvikling allerede så langt fremme, at lægerne er sat uden for indflydelse? Eller er forventningerne til kunstig intelligens i virkeligheden overdrevne? Og hvad betyder udviklingen for lægernes arbejdsvilkår?
Disse spørgsmål og mange andre forsøger FAS at besvare på medlems- og årsmødet, hvor man kan møde eksperter på området og centrale aktører i sundhedsvæsenet. 
På mødet vil virksomhedsrådgiver Lone Overgaard Thier fortælle, hvad disruption betyder for sundhedsvæsenet, for lægerne og for læge-patient-relationen. Leder af Medical Affairs i Radiometer, Henrik Rindel Gudbergsen giver os et indblik i nye teknologier som f.eks. Watson computersystemet, der har været afprøvet på Rigshospitalet, og iværksætteren og speciallæge i almen medicin, Imran Rashid, giver sine bud på, hvordan vi som læger kan bruge de gode side af den digitale udvikling og undgå de dårlige. 

Tre erfarne ledere fra sundhedsvæsenet diskuterer udviklingen og perspektiverne ved disruption i sundhedsvæsenet, og Danske Regioners nye formand, Stephanie Lose, giver sin vurdering af, om og hvordan de forskellige aspekter af disruption påvirker arbejdsvilkårene for medarbejderne i sundhedsvæsenet. 
Dagen afrundes af årsmødets moderator, Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik, og FAS’ formand, Lisbeth Lintz, som diskuterer FAS’ muligheder for at påvirke udviklingen. 

Som altid vil der undervejs være gode muligheder for at debattere emnet med oplægsholderne, ligesom der afholdes en række workshops om bl.a. kunstig intelligens, forskning og disruption, nye kommunikationsformers påvirkning af relationen til patienterne og meget andet. 

Vel mødt!
Lisbeth Lintz, formand for Foreningen af Speciallæger