Leder: Aktiv dødshjælp skal fortsat være forbudt

3. marts 2017
Aktiv dødshjælp og medvirken til selvmord skal fortsat være forbudt. Læger skal arbejde for at helbrede og lindre. Det skal patienterne altid kunne stole på. Det skriver Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, i den nye leder i Ugeskrift for Læger.

En meget omtalt sag om en gruppe af læger – Læger for aktiv Dødshjælp – som ifølge et af gruppens medlemmer i flere tilfælde har ordineret eller er kørt ud til patienter med medicin i en dosis, som har kunnet slå dem ihjel, har aktualiseret diskussionen om aktiv dødshjælp.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, tager på lederpladsen i Ugeskrift for Læger kraftigt afstand fra disse lægers handlinger.

”Patienter har krav på behandling, pleje og omsorg, så de ikke lider. Derfor burde disse læger i stedet hjælpe den enkelte patient til at få den nødvendige hjælp, f.eks. på en palliativ enhed eller hospice. De kunne også råbe op og kræve flere og bedre tilbud til disse patienter”, skriver Andreas Rudkjøbing.

Advarer om forsimplet diskussion
Han advarer i lederen mod at forsimple diskussionen af aktiv dødshjælp og medvirken til selvmord.

”En stor del af den debat, der foregår, tager afsæt i en falsk præmis om, at vi står over for et valg mellem at efterlade patienter i lidelse eller at lovliggøre aktiv dødshjælp. Det er givet en del af forklaring på, at der er en udbredt folkelig opbakning til aktiv dødshjælp. Men det er ikke desto mindre forkert”, skriver Andreas Rudkjøbing.

Styrk de palliative tilbud
Lægeformanden peger på, at det eksempelvis allerede er lovligt at give de smertestillende eller beroligende piller, som patienten har brug for. Det er også allerede tilladt at yde palliativ sedering, som betyder, at man med lægemidler reducerer patienten bevidsthedsniveau for at lindre svær lidelse.

”Frygten for at dø i smerte og afmagt er forståeligt nok udbredt, og det er et vink med en vognstand om at styre de palliative tilbud til patienterne. Her tænker jeg på kapacitet, men også på at styrke borgere og fagfolks viden om, hvad der faktisk er af muligheder”, skriver Andreas Rudkjøbing.

Han understreger, at aktiv dødshjælp og medvirken til selvmord fortsat skal være forbudt.

”Læger skal arbejde for at helbrede og lindre. Det skal patienterne altid kunne stole på”.
Genveje